Moravská Třebová: Projekt OUSB zkolaudován. Máme na dlouhou dobu vystaráno s problémy

20.01.2016 21:04

Největší projekt města za posledních několik dekád dospěl do své finální fáze. Moravská Třebová na začátku roku 2016 úspěšně zkolaudovala nově vybudovanou kanalizaci v Udánkách, Boršově, Sušicích a v Anenském údolí.

Moravská Třebová: Projekt OUSB zkolaudován. Máme na dlouhou dobu vystaráno s problémy
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

Kolaudace modernizované čistírny odpadních vod (dále jen ČOV) proběhla v roce 2012. Radnici čeká už jen sestavení finálního dokumentu, tzv. Závěrečného vyhodnocení akce, který bude ve druhé polovině roku 2016 předložen poskytovateli dotace. Náklady na realizaci dosáhly celkové výše 240,3 mil. Kč, z čehož dotace činila 168,3 mil. Kč, půjčka ze SFŽP s 1% úrokovou sazbou 18,7 mil. Kč, vlastní zdroje tvořily 53,3 mil. Kč. Celkem bylo vybudováno asi 18 kilometrů nových kanalizačních stok a odbočení pro více než 560 nemovitostí.

Přehled přípojek:
Udánky – 136 přípojek
Boršov – 243 přípojek
Sušice – 175 přípojek
Anenské údolí – 8 přípojek

Běh na dlouhé trati

Celý projekt, který se táhl přes tři volební období, začal již v roce 2006 vypracováním dokumentace pro územní rozhodnutí, v následujících letech pak pokračovaly práce na vyšších stupních projektové dokumentace. V roce 2008 byla podána žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, a to ve 3. výzvě, v prioritní ose č. 1 Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, primární oblasti podpory 1.1 Snížení znečištění vod a podoblasti podpory 1.1.1. Snížení znečištění z komunálních zdrojů.

Odpadní vody a nezbytnost řešení

Jaká byla výchozí situace ve městě před začátkem projektu? Moravská Třebová měla vybudovanou jednotnou kanalizační síť, zakončenou městskou čistírnou odpadních vod, umístěnou pod Moravskou Třebovou na území obce Linhartice. Nebylo dořešeno podchycení a odvádění odpadních vod z částí města, které jsou součástí aglomerace, a žije v nich cca 17% obyvatel Moravské Třebové – Udánky, Sušice, Boršov.

Hlavním cílem projektu proto bylo zajistit čištění odpadních vod v aglomeraci s počtem EO (EO = ekvivalentních obyvatel) vyšším než 2 000 v souladu s požadavky příslušných právních předpisů ČR a Směrnice Rady 91/271/EHS o čištění městských odpadních vod, a to modernizací ČOV o kapacitě 20 070 EO s odpovídající úrovní čištění. Tím došlo k vytvoření podmínek pro zlepšení jakosti povrchových vod v recipientu vyčištěných odpadních vod, kterým je významný vodní tok Třebůvka, tzn., že cílem byla i ochrana jakosti povrchových vod.

Projekt nám podchytil budoucnost

Díky realizaci projektu byla nově vybudovaná splašková kanalizace napojena na stávající kanalizační síť Moravské Třebové, kterou jsou odpadní vody odváděny na městskou ČOV. V rámci projektu byla provedena modernizace čistírny odpadních vod Moravská Třebová, umístěné v Linharticích, na novou kapacitu 20 070 EO (EO = ekvivalentních obyvatel). V rámci modernizace ČOV byla provedena dílčí opatření na hrubém předčištění a dešťové zdrži. Stávající biologická linka byla upravena na nízkozatěžovanou oběhovou směšovací aktivaci se simultánní denitrifikací a nitrifikací s částečnou aerobní stabilizací kalu. Byly vybudovány 2 nové kruhové usazovací nádrže s kalovou čerpací stanicí, osazena nová dmychadla a zcela nové kalové hospodářství (rotační zahušťovač kalu a systém autotermní aerobní stabilizace a hygienizace kalu čistým kyslíkem v jednotce OSS), doplněno chemické hospodářství a na odtoku z dosazovacích nádrží osazena mikrosítová filtrace. Byl vybudován a vystrojen nový objekt měření a sledování vypouštěných vyčištěných odpadních vod. Těmito opatřeními došlo ke zvýšení účinnosti ČOV, a tím pádem i k vylepšení kvality vypouštěných vod.

Výstavbu prováděly stavební společnosti Hochtief CZ a.s., Stavební vodohospodářská s.r.o. a Fortex-AGS, a.s., autorem projektové dokumentace byla firma Projekty Vodam s.r.o., početný tým správce stavby zajišťovala společnost Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Významnou měrou se na realizaci projektu podílel provozovatel kanalizace ve městě VHOS a.s. Přes obtíže s budováním takto organizačně rozsáhlého a časově náročného projektu, byla celá akce úspěšně dokončena a rozpočet dodržen. Všechny kroky, které město provedlo ať ve výběrových řízení či při samotné realizaci, byly podrobeny detailnímu zkoumání Státního fondu životního prostředí, řídícího orgánu a dalších institucí a organizací s výsledkem, že projekt je v pořádku, bez problémů a plně funkční. Teprve díky těmto pozitivním výsledkům z kontrol každé vystavené faktury, a s ní spojeného zjišťovacího protokolu, ze strany poskytovatele dotace, mohlo dojít k proplacení faktur a přiznání dotace. V opačném případě by financování z evropských a národních zdrojů bylo zastaveno.

Aktuálně je na kanalizaci již připojeno více než 90% nemovitostí, pro něž byla kanalizace v Udánkách, Sušicích, Boršově a Anenském údolí zbudována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…