Most: Asistenti prevence kriminality pomohli zachránit život muži bez domova

24.12.2017 21:21

Asistenti prevence kriminality spustili v Mostě projekt pro lidi bez přístřeší, se kterými se od léta setkávali v mosteckých ulicích. Postupně viděli, jak bojují se zimou a iniciovali proto sbírku zimního ošacení.

Most: Asistenti prevence kriminality pomohli zachránit život muži bez domova
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Na svoji stranu získali partnera projektu společnost K srdci klíč, o.p.s., vedení městské policie a vedení města. A nejen je. Do sbírky se zapojilo bezmála sedmdesát mosteckých občanů, zaměstnanců magistrátu, městské policie a také například rodiče dětí ze soukromé mateřské školy Čtyřlístek.

Předání zimního oblečení proběhlo v pátek 22. 12. v parku u sportovní haly a bylo připraveno také teplé občerstvení. Muži bez domova se projevili jako gentlemani a ochotně pomáhali organizátorům společně s klienty azylového domu K srdci klíč stavět stany a připravovat pohoštění. Guláš s chlebem servírovali asistenti prevence kriminality a ředitel městské policie se ujal nalévání čaje.

Nevšední vánoční setkání všechny přítomné nabilo pozitivní náladou a energií a o smích nebyla nouze. Velmi přínosná se ukázala být možnost promluvit v neformálním prostředí s pracovníky azylového domu, kteří muže přesvědčili, že jim dokážou pomoci a nemusejí se obávat přijít. Sociální pracovníci také měli možnost pohovořit se zástupci městské policie a náměstkem primátora Markem Hrvolem o problematice bezdomovectví a možnostech jejího řešení. "Myslím, že akce byla velmi přínosná. Podařilo se nám předat ve velmi příjemném, neformálním prostředí, potřebné informace nejen klientům, ale i zástupcům města a městské policie. Děkujeme za takovou podporu práce neziskovek. Ta spolupráce je velmi potřeba a nevidí se ve všech městech," uvedl Karel Komárek, ředitel společnosti K srdci klíč.

Zachráněný muž se úspěšně léčí

Asistenti prevence kriminality připravili z darů mosteckých občanů vánoční balíčky, které obsahovaly spodní prádlo, ponožky, triko, termoprádlo, dvoje kalhoty, bundu, čepici, šálu a rukavice. Další teplé oblečení si pak přímo v parku převzalo přibližně dvacet lidí. Zbylé oblečení ze sbírky bude k dispozici v sociálním šatníku azylového domu K srdci klíč. "Vážím si práce neziskovek a musím uznat, že po dnešním dnu ještě víc. Dokázaly spoustu lidí odrazit ode dna, a kdyby se to díky tomuto našemu společnému "malému" projektu s asistenty městské policie podařilo, byť jen u jednoho z těch lidí, se kterým jsem dnes mluvil, tak to mělo smysl," chválí práci neziskovek ředitel městské policie Jaroslav Hrvol.

Začátkem prosince asistenti a zaměstnanci společnosti K srdci klíč zachránili jednomu muži z ulice život. "Nově přijatého uživatele asistenti prevence kriminality do našeho azylového domu doslova "přitáhli", protože nemohl chodit. Vyjednávání spolupráce bylo velmi dojemné a byla jsem potěšena, jak dokážeme spolupracovat a nalézt cestu k pomoci. Tento člověk by na ulici zemřel, to potvrdil i přivolaný lékař. Trpěl omrzlinami a měl další zdravotní problémy. A nutno dodat, že opravdu nebyl pod vlivem alkoholu. I u lékaře jsme se setkali namísto vynášení rychlých soudů s pochopením, vlídností a podporou. To je velký posun," uzavřela vedoucí azylového domu pro muže Lucie Průšová. Zachráněný muž se má dnes po téměř měsíčním pobytu v azylovém domě dobře, úspěšně léčí omrzliny a začal dokonce chodit. Při návštěvě asistentů, kteří mu zachránili život, se prý nikdy neubrání slzám dojetí a nešetří díky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…