Most: Den zdraví očima studentek oboru Zdravotnické lyceum

07.12.2017 11:30

Studenti Střední zdravotnické školy v Mostě připravili ve spolupráci s učiteli pro žáky základních škol přednášky na různá témata týkající se zdraví. Mezi žáky byla nejvíce oblíbená přednáška na téma První pomoc.

Most: Den zdraví očima studentek oboru Zdravotnické lyceum
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Studenti čtvrtých ročníků Zdravotnického lycea připravili modelovou situaci výbuchu na rockovém koncertu, při kterém demonstrovali rychlý zásah první pomoci. Po dokončené modelové situaci představili všechna zranění a jejich následné vyšetření. Byla to zranění typu tepenné krvácení, otevřené zlomeniny, otevřený pneumotorax a v neposlední řadě i resuscitace, kterou si žáci mohli sami vyzkoušet.

Druhá velmi oblíbená přednáška byla na téma Sex a já, kde byli žáci seznámeni s pojmy sex, sexualita, autoerotika a promiskuita. Dozvěděli se informace o jejich těle a sexuálním zdraví. Všechny žáky nejvíce pobavilo využití a postup navlékání kondomu.

Poté se žáci přesunuli na přednášku o prevenci onkologických onemocnění. Studentky třetího ročníku oboru Zdravotnický asistent žáky pomocí prezentací a videí seznámily se samovyšetřením prsu a varlat, a především s důležitostí tohoto samovyšetření.

Paní učitelka Marková si spolu se studenty druhého ročníku zdravotnického lycea pro žáky připravila samostatnou práci. Žáci si vytvořili vlastní denní jídelníček. Pomocí jednoduchých výpočtů si tak zjistili denní příjem tuků a cukrů.

Pro žáky byla připravena přednáška o krevním tlaku, BMI, puls a saturace kyslíkem. Všechny tyto hodnoty si mohli pomocí přístrojů a studentek naměřit a porovnat své hodnoty s těmi optimálními.

Test závislosti na internetu

Jedinou psychologickou přednáškou byla přednáška na téma Paměť. Jejím logem bylo: Nebuďme jak tykve, trénujme si IQ. Žákům byly vysvětleny základní inteligenční pojmy. Vlastní inteligenci si mohli ověřit na Kimově hře, optických klamech atd.

Naši školu navštívili zástupci Zdravotního ústavu z Ústí nad Labem s přednáškou Nástrahy internetu v podobě toho, co dělat a nedělat, jak se správně chovat na sociálních sítích. S žáky provedli test závislosti na internetu.

Jejich další přednáška byla o poruchách příjmu potravy, především mentální anorexii a bulimii. Přednáška začala ukázkou sérií fotografií mentální anorexie a bulimie – dvě hluboké propasti. Autorem fotografií byl Lukáš Horký, od kterého žáci mohli zhlédnout ještě výstavu s názvem Deníky. Fotografie popisují nejhlubší a nejintimnější pocity dívek trpících mentální anorexií a bulimií. Po prohlídce se žáci přesunuli do třídy, kde si pro ně studentky prvního ročníku oboru Nutriční terapeut připravily prezentaci a poté samostatnou práci s pojmy a definicemi.

Celý Den zdraví se perfektně vyvedl. Žáci, učitelé i naši studenti se bavili a využili svých znalostí k té nejlepší prezentaci naší školy. Nám už nezbývá nic jiného, než využít získané reakce žáků a jejich postřehy. Příští rok se znovu s chutí všichni pustíme do toho, aby si mladí lidé na základě našich přednášek a ukázek i nadále chránili své zdraví a pečovali o něj.

Alexandra Bauerová
Miroslava Jelínková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…