Most: Děti z Charity si užily konec školního roku v Německu

25.06.2019 7:35

Děti z nízkoprahových klubů Oblastní charity Most si v rámci přeshraničních partnerství užily konec školního roku na opačné straně Krušných hor.

Most: Děti z Charity si užily konec školního roku v Německu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V polovině června to byla oslava mezinárodního dětského dne v partnerském Marienbergu se Základní školou Vévody Heinricha, kde dvě desítky českých dětí společně s německými kamarády změřily svou sportovní zdatnost ve smíšených Německo-českých družstvech v různých disciplínách na tamním pěkném stadionu Lautengrund, a program plný pohybu, slunce a přátelské atmosféry v níž nechyběly ani drobné dárky, zakončily české děti pěkným tanečním vystoupením.

Koncem června jsme přijali pozvání partnerské Lidové solidarity Freiberg k účasti v Lesním projektu, v jehož rámci se účastníci seznámili s krušnohorskou tradicí a životem horalů před více, než sto lety ve velmi zajímavém muzeu v obci Clausnitz, a přizvaný lesní expert pak proměnil svým výkladem pochůzku lesem v nesmírně zajímavé poznávání stromů, rostlin, ptactva, hmyzu a dalších zákonitostí lesa, a nechybělo ani čtení z mapy či informace jak se v lese chovat v různých situacích. Příjemný a poučný den byl proložen výtečnou pohostinností a i zde české děti předvedly pěkné pohybové vystoupení a německé kamarády obdarovaly vlastnoručně vyrobenými dárky.

Obě přeshraniční partnerství jsou více, než desetiletá, obohacují naši práci a dětem ze sociálně slabých rodin umožňují mj. pěkné výlety za poznáním, jazykový trénink a navazování nových přátelství.

Další zajímavý výlet je pro děti z charitních klubů připraven v rámci projektu „Češi a Němci v Krušnohoří se lépe poznávají“, kdy prožijí na konci prázdnin spolu s německými kamarády společný den mj. při uvedení nového hřiště, ve Vesnickém muzeu a v dětské sekci církevní obce v krušnohorském Gahlenz. Projekt je finančně podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.

Brigita Janovská
(foto Markéta Obrtlíková)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…