Most: Díky projektu Housing First několik potřebných získalo střechu nad hlavou, naučili se bydlet a být dobrými sousedy

23.08.2022 6:32 | Tisková zpráva

Projekt Housing First, česky „Bydlení především“, se nachází ve své závěrečné fázi. Zaměřen je na práci s lidmi ve velmi vážné bytové nouzi. Město jej realizuje již od roku 2020. Díky projektu se podařilo „zabydlet“ 13 domácností, z nichž jich 11 stále bezproblémově bydlí v průměru dva roky.

Most: Díky projektu Housing First několik potřebných získalo střechu nad hlavou, naučili se bydlet a být dobrými sousedy
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Pracovníci odboru sociálních věcí mosteckého magistrátu, kteří jsou realizátory projektu, v jeho rámci pracují především s lidmi zdržujícími se na ulici, noclehárně, azylovém domě či ubytovně. 

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Protože město Most nemá k dispozici dostatečný bytový fond, který by lidem v bytové nouzi mohlo nabídnout, spolupracuje na projektu se soukromými vlastníky bytů. „Prostřednictvím tohoto projektu jsme se tedy snažili prostřednictvím spolupráce se soukromými vlastníky a pronajímateli bytů zajistit stabilní nájemní bydlení pro osoby v závažné bytové nouzi a tím alespoň částečně eliminovat bezdomovectví na území města,“ říká náměstkyně primátora Markéta Stará, do jejíž kompetence spadají mimo jiné i sociální záležitosti.

V rámci projektu má každá zabydlená domácnost svého klíčového sociálního pracovníka, se kterým je intenzivně v kontaktu, zpočátku po přestěhování i několikrát týdně. Společně se sociální pracovníkem se členové domácnosti učí bydlet, zvládat své povinnosti vyplývající z nájemní smlouvy, včetně placení nájmu, učí se být dobrým sousedem. „Ze 13 domácností se nám toto bohužel u dvou nepodařilo. Zbývajících 11 domácností má „odbydleno“ v průměru dva roky. Na konci projektu se tak pohybujeme na 85 % úspěšnosti tohoto programu,“ dodává Markéta Stará.

O tom, že je mostecká praxe úspěšná a stojí za povšimnutí, svědčí i oficiální poděkování, který projekt získal od Ministerstva práce a sociálních věcí a na zkušenou do Mostu jezdí i pracovníci z jiných měst, např. z Trutnova či Jihlavy. Proto by Most rád od října na tuto dobrou praxi a rozběhnutou spolupráci se soukromými majiteli bytů navázal podobným projektem. Jeho ambicí je zabydlet další deset osob v závažné bytové nouzi. 

Podrobnější informace o projektu najdete na webu města Mostu: ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…