Most: Díky projektu městské policie se naučila základům sebeobrany stovka dětí, žen a seniorů

03.01.2019 21:17

Projekt městské policie v Mostě nazvaný „Seber odvahu, získej dovednosti, braň se“ nabídl loni poprvé kurzy sebeobrany kromě žen také dětem a seniorům.

Most: Díky projektu městské policie se naučila základům sebeobrany stovka dětí, žen a seniorů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Městská policie tím reagovala na průzkum pocitu bezpečí, ve kterém o kurzy pro tyto skupiny občané projevili zájem. Největší zájem byl o kurzy pro děti. „Jsme rádi, že se nám podařilo na sebeobranu získat dotaci, a proto jsme mohli mosteckým občanům lekce bezpečného chování a sebeobrany nabídnout zdarma. Zapojení veřejnosti a hlavně těch zranitelných jako jsou ženy, děti a senioři, do vlastní obrany je velmi důležité. My můžeme aktivně pomáhat až v době, kdy se něco stane, a to už je samozřejmě pozdě. Proto jim chceme umožnit se dozvědět, jak se nebezpečí vyhnout a případně se ubránit,” vysvětluje ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Systém sebeobrany Krav Maga klade největší důraz na prevenci napadení. Pochopením zásad bezpečného chování lze podle odborníků předejít až 80 % útoků. V teoretické části kurzu učili lektoři účastníky včas rozeznat hrozící nebezpečí a postupy, jak se útočníkovi vyhnout. Zaměřili se na prevenci nejběžnějších útoků, například děti byly poučeny, jak předejít zavlečení dítěte dospělou osobou do auta nebo o obraně proti šikaně.

„U seniorů se jsme se zaměřili na bezpečné chování na ulici, ale i doma. Vysvětlovali jsme si, co dělat, když někdo zazvoní u dveří, jak odmítnout podvodné prodejce. Teď nově jsou to takzvaní energetičtí šmejdi, kteří například přesvědčují seniory o nižších cenách za elektřinu a plyn, ale po podpisu smlouvy se objeví skryté poplatky,“ přiblížila obsah teoretické části kurzu pro seniory manažerka prevence kriminality města Mostu Veronika Loucká.

V praktické části se nacvičovaly jednotlivé sebeobranné techniky. Účastníci kurzů si také vyzkoušeli užití obraných sprejů a dalších sebeobranných prostředků včetně těch improvizovaných, které mají při sobě běžně. U dětí jde například o využití aktovky, pití, nebo sportovního náčiní k sebeobraně, u seniorů pak využití hole nebo klíčů.

Jak se chovat bezpečně

Celkem se kurzů sebeobrany zúčastnilo 42 dětí, 41 žen a 21 seniorů. Kurzy si dle dotazníku, který zjišťoval spokojenost absolventů, pochvalovali senioři, ženy i rodiče dětí. “Synovi se sebeobrana tak líbila, že se rozhodl pokračovat. Bude chodit na placené kurzy Krav Maga pro děti. Je fajn, že si to mohl zdarma vyzkoušet. Už teď se o něj méně bojím, jsem mnohem klidnější,” uvedla matka absolventa základního kurzu sebeobrany pro děti. “Instruktoři byli skvělí a myslím, že mi to hodně dalo. Určitě se chovám jinak, bezpečněji a také bych se myslím lépe ubránila. Předtím bych vůbec nevěděla, co dělat,” uvedla absolventka kurzu sebeobrany pro ženy.

Městská policie ve spolupráci s odborníky sestavila základní pravidla, jak se bezpečně chovat v různých situacích, a každý se s nimi může seznámit na webových stránkách městské policie: Městská policie - bezpečí pro děti, ženy, seniory (ZDE).

Vedení městské policie potěšily pozitivní ohlasy veřejnosti a zájem o výuku sebeobrany. Na příští rok proto plánuje projekt zopakovat a udělat ho ještě zajímavějším. Zájemcům o kurzy zdarma doporučuje městská policie sledovat její webové stránky a v září 2019 sebe a své blízké do kurzů sebeobrany přihlásit.

Projekt "Seber odvahu, získej dovednosti, braň se" realizuje statutární město Most - městská policie a je spolufinancován Ministerstvem vnitra ČR z Programu prevence kriminality na rok 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…