Most: Je třeba myslet i na podnikatele, budeme se snažit je podpořit

22.03.2020 8:38

Situace, která panuje v posledních dnech a ještě možná dlouho panovat bude, je nelehká, ba dokonce pro některé subjekty likvidační. Když na chvíli odhlédneme od zdravotního rizika a všech s ním spojených nepříjemností, které stále postihují zejména starší lidi, tak se musíme zamyslet i nad dalšími důsledky této dnes již vpravdě celosvětové krize.

Most: Je třeba myslet i na podnikatele, budeme se snažit je podpořit
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Nikdo dnes neumí odpovědět na otázku, jak dlouho bude běžný život lidí více či méně paralyzován. Ruku v ruce s tímto problémem jde samozřejmě také nutný dopad na ekonomickou situaci, která již v těchto dnech prožívá velké otřesy. Podnikatelé, kteří byli nuceni z důvodu opatření vlády České republiky a jejích nevyhnutelných důsledcích uzavřít své provozovny, zažívají možná nejtěžší chvíle ve své obchodní činnosti. Dle slov ministryně financí je pro ně připraven stabilizační balíček. Každý den ovšem vyplouvá na povrch mnoho otázek. Ptám se: budou tato opatření ministryně stačit? Přežijí ti živnostníci, kteří nemají možnost provozovat svůj business prostřednictvím alternativních metod například ve formě e-shopu?

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí

Obrátila se na nás Okresní hospodářská komora (OHK). Vyzývá k pomoci malým a středním podnikatelům, kteří mají svou provozovnu v prostorách spadajících do majetku měst a obcí. V případě města Mostu se jedná například o provozovny v Pasáži U Lva, na Hněvíně a v dalších městem držených nemovitostech. Jednou z forem pomoci, kterou navrhuje OHK, je kupříkladu odpuštění nájmu po dobu uzavření obchodu či restaurace z důvodu nařízení vlády ČR proti šíření viru COVID-19.

Vedení města tato i jiná opatření začala projednávat již před výzvou OHK. Rádi bychom živnostníkům v nelehké obchodní činnosti pomohli s platbami za prostory, které mají nyní uzavřené. Konkrétní formu a v jakém to bude rozsahu ještě diskutujeme. Každopádně si myslím, že vzhledem k nutnosti udržení pracovních míst a s přihlédnutím k nemožnosti generování zisku budeme chtít podnikatelům zajistit odlehčení od jejich povinností spojených s pravidelnými závazky.

Je důležité nyní řešit všechny možné nástroje a opatření, které porazí koronavirus. Zdravotníci a další lidé v první linii bojují každý den s nasazením svého zdraví se záhadnou chorobou, která pravděpodobně změní svět. Obávám se však, že až se jednoho dne probudíme a řekneme si, že to máme za sebou, tak nastane mnoho nových úkolů a výzev, které bude potřeba zdolat. Proto si myslím, že se na ně můžeme připravit již nyní třeba právě podporou zmiňovaných živnostníků. Nemůžeme dopustit, abychom hazardovali s nezaměstnaností. V rámci našich možností na úrovni samosprávy uděláme maximum, abychom nastalou situaci zmírnili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…