Most: Partnerské jubileum v německém krušnohorském Gahlenz

25.06.2022 9:41 | Tisková zpráva

Zastoupení Charity Most, vedené její ředitelkou Mgr. Evou Čenkovičovou, se 20. června zúčastnilo slavnosti 30 let Vesnického muzea v německé krušnohorské obci Gahlenz, kde bylo vzpomenuto i šestnáctileté přeshraniční partnerství obou institucí.

Most: Partnerské jubileum v německém krušnohorském Gahlenz
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Díky partnerství zde děti z charitních klubů, pocházející ze sociálně znevýhodněného prostředí, mají mj. možnost formou zábavně-vzdělávacích projektů poznávat historické zemědělství, způsob života horalů, ale i tradice společného Krušnohoří. O jazykový trénink se postarají pravidelná setkávání s německými kamarády z tamního dětského zařízení Kunterbunt a z dětské sekce církevní obce, pro které již v předstihu vyrábějí drobné dárky, výkresy a nacvičují kulturní vystoupení. U českých dětí ze sociálně slabých rodin jsou tyto výlety do pěkné horské přírody velmi oblíbené a motivující.

Pro letošní rok je po dvouleté nucené pauze připraven projekt s názvem O životní prostředí pečujeme přeshraničně. Týkat se bude života včely medonosné i divokých včel a jejich vlivu na životní prostředí a uskuteční se v Německu 25. srpna. V rámci tohoto projektu navštíví děti i park miniatur Malé Krušnohoří v městě Oederan.

Most

Krušnohorské tradice a prvky historického zemědělství byly předvedeny i účastníkům jubilejní akce, ale vrcholem programu bylo odhalení bronzové makety celého areálu muzea, což je více než čtyři sta let stará hospodářská usedlost s někdejším poplužním dvorem, vše úžasně udržované. Areál má i vyvěšený vlastní životopis, začínající rokem 1600! Slavnost byla i ukázkou, že si muzea váží nejen místní občané a spolky, ale i instituce ze širšího okolí. Velmi zdařilou maketu dodaly Státní umělecké sbírky Drážďany a veliký dík byl vedení muzea vysloven například i z oblasti školství za vyučování žáků základních i vyšších škol a zájmových kroužků o řezbářství, paličkování, tradicích a přírodě v nejširším pojetí.

Most

I my jsme si rádi prohlédli četné expozice, např. o pěstování a zpracování lnu, obilí, brambor, mléka, se zájmem zhlédli bylinnou zahradu a přihlíželi, jak pracoval koňský žentour.

Partnerům jsme blahopřáli, za vše poděkovali a předali dárek, který reprezentoval naši zemi i region.
Naše projekty jsou finančně podpořeny Česko-Německým fondem budoucnosti.

Brigita Janovská
Foto Radek Chmel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…