Most: Pokračování přeshraniční spolupráce po pandemii

20.07.2020 10:13

Oblastní charita Most, která si letos připomíná dvacet let své existence, pokračuje v přeshraniční spolupráci po pandemii.

Most: Pokračování přeshraniční spolupráce po pandemii
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Stejnojmenný název nese nový projekt, v jehož rámci se charitní pracovníci z Mostecka, Teplicka, Chomutovska a Žatecka zúčastní v říjnu odborné exkurze u partnerů německého Červeného kříže Bautzen, místní skupiny Neukirch, v oblasti péče o seniory a práce s dětmi. Současně společně naplánujeme dvacáté výročí tohoto partnerství, které oslavíme v příštím roce, a převezmeme od přátel i sbírku podpory pro naši službu Charitní šatník, kterou využívají zejména sociálně slabé rodiny, ale i jednotlivci z našeho regionu.

Část výstavy umění intarzie. Foto: Michaela Hrebíčková

V listopadu se vydá delegace charitních pracovníků do Freibergu, kam jsme pozváni na oslavu 75 let Lidové solidarity Německa a 30 let regionálního svazu Freiberg. Slavnost se uskuteční v Hudebním divadle Středního Saska a v rámci jubilejního programu vyhodnotíme s našimi partnery úspěšné třináctileté partnerství a naplánujeme další rok.

Ve Vesnickém muzeu v krušnohorském Gahlenz máme připraven pěkný a poučný projekt pro české i německé děti na téma péče o životní prostředí a o životě včel, který bude zrealizován, až to umožní současná kovidová omezení, platná v oblasti školství obou zemí.

Oslava dvaceti let mostecké charity s mezinárodní účastí, která se z důvodu pandemie nemohla uskutečnit v březnu, se v náhradním termínu plánuje na říjen. Zahájena bude slavnostní bohoslužbou v kostele sv. Václava a dalším programem v ZUŠ F.L. Gassmanna v Mostě. K letošnímu patnáctému výročí našeho partnerství instalují němečtí partneři z Muldentálského spolku umění intarzie Sörnzig ve škole výstavu intarzovaných obrazů a šperků. Potěšit se mají účastníci slavnosti a škola by toto tradiční umění z Krušnohoří chtěla zařadit i do své výuky.

Díky četným přeshraničním partnerstvím jsme získali mnoho odborných zkušeností, které jsou využívány ve prospěch charitní činnosti. Jsou to např. i zdravotnické služby, péče o seniory a sociální bydlení, o které má být výhledově práce Oblastní charity Most rozšířena.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…