Most: Výstava „Štíhlá neznamená hezká“ varuje

24.11.2017 19:47

Na Vyšší odborné škole ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademii, Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole v Mostě proběhla tento týden vernisáž výstavy fotografií Lukáše Horkého „Štíhlá neznamená hezká“.

Most: Výstava „Štíhlá neznamená hezká“ varuje
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

„Nejsem tlustá? Jak to, že mi už není velikost 32? To zrcadlo snad zvětšuje! Musím s tím něco udělat!“ Tak začíná začarovaný kruh, který se jmenuje mentální anorexie a bulimie.

Komplexní cyklus černobílých fotografií “Mentální anorexie a bulimie – dvě hluboké propasti“ začal fotografovat Lukáš Horký v roce 2014. Výstavní soubor, který průběžně aktualizuje, putuje pod záštitou Zdravotního ústavu se sídlem v Brně po celé České republice.

Výklad k výstavě podala odborná učitelka oboru Diplomovaný nutriční terapeut Mgr. Anna Milerová:“ Anorexie je porucha příjmu potravy nejenom u dívek, ale i chlapců. Nemoc, která může končit vážným poškozením zdraví nebo dokonce smrtí. Ve většině případů jsou poruchy spojeny s obdobím dospívání a nespokojeností se svým tělem. 6% převáženě dívek na konci puberty drží různé diety až hladovky. Mohu dát výklad k jednotlivým fotografiím, byly pořízeny na jednotce intenzivní péče psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno – Bohunice.“

Vernisáže se zúčastnila Ing. Radmila Krastenicsová, předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost KÚ ÚK. Pochválila formu preventivní činnosti školy a vybídla žákyně, aby se vzájemně všímaly a nabídly spolužačkám pomoc.

Na vernisáž připravily studentky vyšší školy oboru Diplomovaný nutriční terapeut pod vedením odborné vyučující Miloslavy Hanzlíčkové „zdravé“ jednohubky - vajíčkové s mrkví, sýrové s česnekem, tvarohové se špenátem a žervé s pažitkou. Pitný režim byl dodržen pramenitou vodou.

„Výstava fotografií byla nainstalována v zrenovované hale zdravotnické školy, kterou jsme nově nazvali Galerie na schodech. Počítáme i do budoucna s dalšími výstavami.“ sdělila ředitelka školy Ing. Jitka Hašková.

PaedDr. Soňa Valušková
zástupkyně ředitelky školy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…