Most: Zahájení třináctého partnerského roku

22.02.2020 12:20

V polovině února se v Mostě sešli zástupci Oblastní charity Most a Lidové solidarity Freiberg, aby zahájili třináctý partnerský rok. Úvodem bylo krátce vzpomenuto na samotné začátky a průběh těchto velmi úspěšných kontaktů.

Most: Zahájení třináctého partnerského roku
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Po přivítání ředitelkou Charity Evou Čenkovičovou si obě delegace vyměnily informace o aktualitách v obou institucích, za českou stranu bylo mj. sděleno o rekonstrukcích dětských zařízení v Mostě a Oseku, o přípravách na pečované bydlení v Litvínově a zavádění zdravotnických služeb, které bude Mostecká charita v blízké době nově poskytovat.

Tyto služby mají němečtí partneři již velmi rozvinuté, takže ředitelka Lidové solidarity Freiberg Angela Gronwaldt pozvala kolegyně a kolegy z Charity na odbornou exkurzi. Obě strany shodně konstatovaly nedostatek personálu v sociálních službách.

Rok 2019 obohatil toto partnerství o přeshraniční aktivity pro děti i dospělé, přičemž se jednalo o kulturně-poznávací a zábavně-vzdělávací akce pro celé věkové spektrum. Zejména pro děti ze sociálně slabých rodin jsou výlety na opačnou stranu Krušných hor s poznáváním tradice, přírody a nových kamarádů velkým přínosem. Loni to byl v rámci těchto kontaktů „Lesní projekt“, kde se v lese zábavnou formou probíral zeměpis, dějepis a přírodopis, a děti se zájmem spolupracovaly.

Most

(foto - Radek Chmel)

V roce 2020 oslaví obě instituce významná jubilea, takže přátelé z Lidové solidarity Freiberg jsou již 17. března pozváni na oslavu 20 let Oblastní charity Most, která bude zahájena slavnostní bohoslužbou v kostele sv. Václava a pokračovat v Základní umělecké škole Floriana Leopolda Gassmanna v Mostě. V listopadu je Oblastní charita Most pozvána na slavnost 75 let Lidové solidarity Německa a 30 let Lidové solidarity Freiberg do Hudebního divadla středního Saska do Freibergu.

Partnerství je po celá leta velmi aktivní, obohacuje práci sociální sféry v česko-německém příhraničí a vzešla z něho i pěkná neformální přátelství.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…