Na celosvětovém summitu „chytrých“ měst v tchajwanském Tchaipei reprezentoval naši zemi pouze Písek

01.03.2017 13:01

Tchajwanská metropole Tchaipei hostila mezinárodní setkání a výstavu Smart City Summit & Expo a na týden se tak stala pomyslnou světovou „agorou“, kde se shromáždili ti nejvýznamnější zástupci měst, regionů, států, firem i vědeckých pracovišť, kteří spolupracují na společné vizi měst budoucnosti, Smart Cities. Tato komunita se přitom každoročně rozrůstá. Význam konference podtrhla i účast tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen.

Na celosvětovém summitu „chytrých“ měst v tchajwanském Tchaipei reprezentoval naši zemi pouze Písek
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„V letošním roce přilákala tato akce světového významu do tchajwanské metropole přes sto tisíc návštěvníků a přes sto padesát vystavovatelů z více než šedesáti měst a regionů. Můžete se tu setkat se zástupci nejsilnějších světových ekonomik a prohlédnout si neuvěřitelných sedm set stánků, které nabízejí ta nejsofistikovanější řešení v oblastech, jako je zdravotnictví, mobilita, bezpečnost, otevřená veřejná správa či informační a komunikační technologie. Smyslem celé akce je umožnit zástupcům měst a regionů, firem a odborných pracovišť seznámit se s těmi nejmodernějšími postupy, které se v praxi měst a regionů dají uplatnit, navázat kontakty a vytvořit společné projekty těžící ze vzájemné synergie. Právě toto sdílení poznatků je klíčem k rozvoji koncepce chytrých měst. Sami jsme se o tom přesvědčili, když jsme navázali partnerství v rámci rozsáhlého projektu BALANCITIES,“ představil summit a výstavu místostarosta Písku Josef Knot (TOP 09).

Na summit se sjíždějí zástupci světových metropolí, kde už koncept Smart City zapustil hluboké kořeny. „V porovnání s ostatními světovými metropolemi jsme v rodině Smart Cities stále nováčkem. Snažíme se ale právě díky těmto příležitostem rychle učit, a tak v každé další připravované investiční akci už zvažujeme možné zapojení chytrých řešení,“ dodal Josef Knot, který má ve své gesci právě naplňování konceptu Smart City.

Součástí delegace Písku byl i místostarosta Jiří Hořánek (ANO 2011). „Překvapilo mě, jak vstřícného přijetí se nám dostalo. Absolvovali jsme řadu formálních i neformálních setkání i jednání s nejvyššími představiteli Tchajwanu i osobnostmi z akademické a soukromé sféry. Je proto škoda, že písecká delegace byla jediným zástupcem veřejné správy, přestože se ke konceptu chytrých měst hlásí v Česku řada jiných měst a obcí,“ uvedl Jiří Hořánek.

Svůj křest na tak velkém setkání zástupců velké světové rodiny chytrých měst si odbyl Josef Knot už v minulém roce, kdy ho tchajwanská strana pozvala poprvé. „Tehdy jsem přijel jako nováček, který měl za sebou jen několik bilaterálních jednání s partnerskými městy a jednu dvě národní konference a hned jsem měl vystupovat na jednom pódiu se zástupci světových metropolí. Myslím si ale, že se Písek neztratil a měl co nabídnout, protože po summitu mě kontaktovali zástupci některých tchajwanských firem, které zvažovaly možnosti investovat právě v Písku. Nakonec se z toho vyklubovala investice organizátora celého summitu, tchajwanské firmy Tatung, ve výši 8000 USD na pořízení fotovoltaické elektrárny pro 6. Mateřskou školu v Písku,“ vzpomíná Josef Knot a dodává: „Letos jsme ale absolvovali mnohem více setkání a svůj čas naší písecké delegaci věnovala i sama prezidentka firmy Tatung, která je jedním z největších tchajwanských investorů, sešli jsme se s ministrem obchodu Chih-Kung Lee, s vedoucím sekce pro střední a východní Evropu ministerstva zahraničí také prezidentem univerzity, kterou založila právě společnost Tatung.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…