Na průčelí chrudimské radnice se vrátí dekorativní vázy

28.07.2017 12:15

Chrudimská radnice se po právě probíhající rekonstrukci více přiblíží podobě, jakou znaly předchozí generace Chrudimanů. Na průčelí výrazně zdobeného historického dvojdomu na Resselově náměstí se totiž po desítkách let vrátí dekorativní vázy.

Na průčelí chrudimské radnice se vrátí dekorativní vázy
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Okrasné vázy zároveň upomenou na původní jednotu, která architektuře domů Resselova náměstí vládla. „Pozorné oko si musí povšimnout, že podobné ozdobné prvky jsou vlastní většině domů na našem nevšedně krásném náměstí. Naši předchůdci dokázali takovými prvky vzhled náměstí zcela přirozeně sjednotit,“ říká starosta Chrudimi Petr Řezníček. 

Kopie šestice váz, jejichž podobu je možné rekonstruovat díky dochovaných historickým fotografiím, doplní opravený štít průčelí radnice do konce října.

Dodatečné doplnění váz spolu se souvisejícím statickým zpevněním štítového zdiva a dalšími vícepracemi, jako je například doplnění jádrové omítky z důvodu její větší spotřeby, ovlivněné tloušťkou otloukané omítky, si vyžádá posílení rozpočtu stavby o 512 tisíc Kč vč. DPH. Rozpočtové opatření schválila Rada města Chrudim na svém jednání 17. července 2017. Stavbu provádí na základě výběrového řízení zhotovitel Jiří Vomela, Miletín.

Dnešní tzn. novou radnici původně tvořily dva samostatné domy. Větší z těchto domů, původní čp. 78/I, v němž je nyní vchod do radnice, byl dříve znám jménem Boleslav, které odkazovalo na vlastnickou rodinu Boleslavských. V polovině 17. stol. dům vlastnil Jan Hendrych Pfeiffer, známý z historie chrudimského zázračného obrazu. Zázrak se měl stát kdesi v zadní části tohoto domu. V 18. století by dům označován jako várečný, šenkovní a hostinský. Později jej získala z dědictví prvního konstitučního purkmistra Jana Martiniho chrudimská nemocnice, která dům prodala Občanské záložně. Ta zakoupila i sousední užší objekt čp. 77/I a oba je roku 1883 podle plánu chrudimských stavitelů Josefa a Františka Staňkových upravila do jednotné podoby. V budově působily Občanská záložna i Chrudimská spořitelna, po pracovně ředitele záložny zůstala zachována výrazná vitrážová okna. V domě bylo i první sídlo obchodní akademie a poté zde byla chlapecká škola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…