Na sokolovské radnici debatovali starostové regionu - o toulavých kočkách i uprchlících

26.11.2015 14:54

Starosta Sokolova Jan Picka s místostarostou Karlem Jakobcem uspořádali tento týden na sokolovské radnici setkání starostů okolních měst a obcí. Věnovali se problematice odchytu, kastrace a umístění toulavých koček, situaci v policejním sboru, pořádku a bezpečnosti na Sokolovsku, vývoji v umísťování válečných uprchlíků v českých detenčních centrech a příhraničních německých obcích i možnostem spolupráce ve výstavbě dalších cyklostezek a cyklotras v regionu.

Na sokolovské radnici debatovali starostové regionu - o toulavých kočkách i uprchlících
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

O problému množících se toulavých koček informovala přítomné Alexandra Jančová z kraslického spolku Konec toulání. Toulavých koček je na Sokolovsku podle ní několikanásobně více než psů, Alexandra Jančová se s přáteli stará již o stovku koček a požádala starosty o pomoc se zřízením útulku.

Plukovník Petr Macháček z Okresního ředitelství Policie ČR v Sokolově vyslechl od starostů problémy týkající se pořádku a bezpečnosti. Zejména byla řeč o drogové kriminalitě a nedostatku odborných vyšetřovatelů. Plukovník ujistil starosty o tom, že početní stavy policistů i vozový park a další technika pro Sokolovsko jsou průběžně doplňovány, v policii probíhá od roku 2010 generační výměna, noví policisté si dokončují vzdělání a získávají praktické zkušenosti.

K problematice uprchlíků se starostové přiklánějí spíše k případnému přijetí uprchlíků z východní Evropy, než z Afriky nebo Blízkého východu. Důvodem je jejich větší kulturní blízkost. Pokud jde o uprchlíky z jihu, doporučil Petr Macháček starostům k informováni o jejich rozmísťování a ubytovávání nové stránky ministerstva vnitra www.mvcr.cz/migrace. "Příliv uprchlíků nyní klesá, letos jich bylo v ČR zadrženo 7 tisíc a o azyl požádalo jen 60, takže nyní nejde pro ČR o žádný vážnější problém," uvedl plukovník Macháček.

Hovořilo se také o záměru vybudování cyklostezky ze Sokolova na Kraslice podél řeky Svatavy. Je hotový projekt, nyní se řeší přemosťování říčky tak, aby cyklisté nikde nemuseli na silnici. Starostové se navzájem informovali i o možném napojení na plánovanou cyklostezku od Chumu Svaté Maří přes Krajkovou. V této souvislosti se také vyměnili aktuální zkušenosti s dotačními programy státu a Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…