Na ústecké radnici se v přátelské atmosféře jednalo o „Staré dámě“

20.06.2016 16:52

Na ústecké radnici se sešlo vedení města s novým vlastníkem historické budovy bývalé železniční stanice.

Na ústecké radnici se v přátelské atmosféře jednalo o „Staré dámě“
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

Setkání, které bylo nazváno „přátelským jednáním o Staré dámě“, se mimo představitelů města a společnosti Oustecké nádraží s.r.o. v čele s Martinem Kadrmanem a režisérkou Olgou Sommerovou, zúčastnil také poslanec Parlamentu ČR Martin Kolovratník, náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek a jednatel společnosti OREDO s.r.o. Jiří Pálka. Vlastníci budovy přítomným účastníkům jednání představili svoji představu a své plány. Jejich snahou bude objekt oživit zejména činnostmi, které by měly cestujícím zpříjemnit dobu čekání na spoj.

„V této krásné budově vidíme obrovský potenciál a ten je po modernizaci koridoru a výstavby nové stanice ještě zřetelnější. Historickou budovu chceme otevřít veřejnosti a postupně nabízet služby, které dnes většina nádraží nenabízí. Tedy tradiční hospodu, která si na nic nehraje a přitom je útulná, prodejnu pečiva, ve které si koupíte čerstvě upečený kváskový chléb, který jedly naše babičky. Různé spolky zde mohou najít zázemí pro svoji činnost. Hledáme lidi, kteří jdou proti proudu. Tak, jako proti němu jdeme my už skoro deset let. Proto budeme rádi, když nás osloví místní výrobci, živnostníci a řemeslníci všeho druhu. Aby každé nádraží bylo útulné, mělo by se v něm bydlet. Dnes je trend samozřejmě opačný a na útulnosti všech drážních budov je to vidět. My už dnes máme potvrzené dva stálé nájemníky. Jeden z nich bude správcem budovy,“ řekl Martin Kadrman za Oustecké nádraží.

„Příběh Staré dámy a jejich zachránců znám delší dobu. Když mě nyní oslovili s prosbou o pomoc, neváhal jsem ani chvíli. Hnutí ANO zodpovídá za resort dopravy, proto mám nyní možnost a pravomoc žádat vedení ČD a SŽDC o spolupráci. Povedlo se nám vhodně upravit kupní smlouvu v tom smyslu, aby provozovatelé budovy mohli v případě potřeby použít neveřejný železniční přejezd. Parta zachránců má neskutečnou energi, proto jsem rád, že se mohu na tomhle bláznivém nápadu podílet a jsem si jistý, že historické nádraží v Ústí čeká skvělá budoucnost. Zaslouží si to nejen železnice, ale hlavně místní lidé,“ sdělil v průběhu jednání Martin Kolovratník, poslanec Parlamentu ČR.

Město Ústí nad Orlicí se v průběhu realizace stavby železničního koridoru několikrát snažilo budovu začlenit do vlastní modernizace za více jak 1 miliardu korun. Bohužel všechny přísliby ze strany SŽDC zůstaly postupně nenaplněny. K následnému prodeji historické budovy, kterou České dráhy prohlásily za zbytečnou a nevyužitelnou, došlo až po kolaudaci stavby koridoru.

„Přivítal jsem informaci, že novými vlastníky jsou lidé, kteří před lety budovu zachránili. Převzali nejen faktickou zodpovědnost za České dráhy, tedy za stát, ale vlastně i za svou původní aktivitu, kterou byla petice Stop demolici,“ řekl starosta města Petr Hájek. „Vždy jsem veřejně prohlašoval, že jako představitel města jsem připraven s kýmkoliv o historické budově jednat. Spolupráci s novými vlastníky si umím představit v rámci grantové podpory, kterou město pravidelně vyhlašuje. Prvním počinem města, podanou rukou Ousteckému nádraží, je zakoupení 10 ks litinových laviček v hodnotě 50 tisíc korun, které budou společnosti zapůjčeny k využití v prostoru nádraží,“ doplnil starosta města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…