Na všech železničních přejezdech v Bohumíně přibyly „stopky“

25.02.2016 14:33

Požár ústředního železničního stavědla v Bohumíně vyřadil před dvěma týdny z provozu zabezpečovací zařízení na přejezdech. Nejprve chtěli železničáři uzavřít na několik měsíců všechny úrovňové přejezdy v Bohumíně. S tím ale město nesouhlasilo.

Na všech železničních přejezdech v Bohumíně přibyly „stopky“
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

„Toto opatření by velmi výrazně zasáhlo do dopravy ve městě a zkomplikovalo by to lidem cestování. Například od Ostravy by bylo možné dostat se jen po dálnici nebo přes sousední Rychvald. Daní za to je ale houkání vlaků ve dne v noci, protože strojvůdci tak varují řidiče i chodce před každým přejezdem na projíždějící vlak. I když to není nic příjemného, věříme, že to všichni vydržíme. I kdyby to mělo zachránit jen jeden lidský život,“ uvedl Petr Sobek z odboru dopravy bohumínské radnice.

Železničáři usilovně pracují na náhradním technickém řešení. Ústřední stavědlo ovládalo celý provoz železničního uzlu od Dětmarovic po Ostravu, včetně 154 výhybek, kamer, zabezpečovacích zařízení, řízení provozu a návěstidel. Řídilo také sedm přejezdů na okolních tratích. Než bude signalizace opět fungovat, může trvat i dva měsíce.

Na všech frekventovaných přejezdech, které křižují automobily, proto nově přibyla značka STOP, a to v ulicích Drátovenská, Ostravská a 9. května včetně vodorovného značení na komunikaci. Stopka je nově také v Dolní Lutyni u přejezdu ve Věřňovicích. Na STOPku upozorňuje i omezení rychlosti na 30 km/hod včetně reflexního textu, že světla a závory nefungují. Značky zmizí, až bude železniční varovná signalizace opět v provozu.

Řidiči by měli být na přejezdech bez fungující signalizace maximálně opatrní a nehazardovat. „Bohužel je spousta řidičů, kteří  při průjezdu přes přejezdy ani nepřibrzdí. Byli jsme proto striktní a povolili jsme instalaci dalšího vodorovného i svislého dopravního značení STOP. Prosíme řidiče o dodržování. Jde o lidské životy. Za nedodržení budou padat pokuty,“ dodal Petr Sobek s tím, že vlaky před přejezdy jedou rychlostí 10 km/hod a  opakovaně houkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…