Nabídněte Olomouci vánoční strom

28.08.2017 15:15

I když léto ještě nekončí a děti se teprve chystají z prázdnin zpět do lavic, olomoucká radnice již pomýšlí na to, jaký strom by mohl být letošní dominantou Horního náměstí v období adventu a vánočních trhů. S výzvou k darování stromu městu se tradičně obrací na veřejnost, firmy a instituce.

Nabídněte Olomouci vánoční strom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

„Usilujeme o to, aby stromy, které rostou na pozemcích v soukromém vlastnictví, a je potřeba je z různých důvodů pokácet, mohly najít využití a ozdobit oblíbené olomoucké vánoční trhy na Horním náměstí. Obracíme se proto na občany, podnikatele a instituce se žádostí o nabídku vánočního stromu z jejich vlastních pozemků,“ vysvětlil Radim Schubert z oddělení kultury magistrátu. Důstojnou dominantou historického centra Olomouce se tak mohou stát takové jehličnany, které jsou např. v blízkosti domů a již přerostly, jejich kořeny prorůstají do základů nebo jim hrozí zřícení.

„Využití takovýchto stromů je pro vytvoření vánoční atmosféry v historickém centru Olomouce ideálním řešením. Tento způsob oslovení veřejnosti jsme zvolili poprvé v roce 2009 a i nadále se nám velmi osvědčuje. V minulých letech jsme vždy vybrali opravdu krásné stromy,“ vyzdvihl náměstek primátora pro kulturu Pavel Urbášek.

Jehličnaté stromy by měly mít optimální výšku mezi 12–20 metry a být co nejvíce souměrné. Pokud tedy máte na svém pozemku vhodný strom, ozvěte se do 22. září 2017 na adresu nebo email magistrátu. „Město zajistí potřebná povolení, skácení i odvoz,“ vysvětluje Radim Schubert z oddělení kultury.

email: odb.vvi@olomouc.eu
adresa: Magistrát města Olomouce, oddělení kultury, Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc

O tom, že se zvolený postup města vyplatil svědčí fakt, že hned v prvním roce celorepublikové soutěže získal strom z olomouckého Horního náměstí první cenu jako nejhezčí vánoční strom České republiky a stejně tak a i v dalších ročnících hlasování se vždy objevoval na předních příčkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…