Náchod: Obnova lázeňství krok za krokem - stavba minerálkovodu byla zahájena

17.08.2018 20:38

Dnes dopoledne byla v Náchodě-Bělovsi zahájena stavba minerálkovodu, tj. potrubního propojení vrtů Jan a Běla s objektem Malých lázní. Tyto vrty byly osvědčeny jako přírodní léčivé zdroje minerální vody a plynu na začátku letošního roku.

Náchod: Obnova lázeňství krok za krokem - stavba minerálkovodu byla zahájena
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Veřejná zakázka na stavbu minerálkovodu a dvou objektů čerpacích stanic nad jímacími vrty proběhla v červnu letošního roku a jako dodavatel byla vybrána firma Alprim CZ s.r.o., Velké Poříčí s cenou 8.132.142,23 Kč vč. DPH, která právě dnes zahájila stavební práce.

„Výstavba objektů čerpací stanice nad jímacími vrty, trubních rozvodů mezi nimi, úpravny vody a technologické šachty Malých lázní bude dokončena do konce listopadu. Součástí prací je i přípojka nízkého napětí k čerpacím stanicím či optický sdělovací kabel mezi čerpacími stanicemi, úpravnou vody a technologickou šachtou Malých lázní," upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

Zahájení výstavby minerálkovodu navazuje na již probíhající stavbu vily Komenský s navazující kolonádou, která by měla být dokončena do října letošního roku. Následně bude probíhat stavba úpravny vody a instalace technologie, která bude sloužit k odarzenování minerální vody určené pro pitné kůry u veřejných pítek v Malých lázních. Těch bude vybudováno celkem 13, sedm bude pro vodu z vrtu Jan, šest pro vodu z vrtu Běla a 13. pítko bude sloužit také pro průtok vody v zimním období.

Názvy minerálky budou vybrány v anketě

Nezbytnou součástí jednotlivých kroků, které povedou k obnově lázeňství v Náchodě-Bělovsi, je rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR z konce července t.r., kterým povoluje využívání přírodních léčivých zdrojů minerální vody a plynu jímaných zmíněnými vrty. Tento důležitý dokument nabyl právní moci právě v tomto týdnu a z hlediska lázeňského zákona již nic nebrání v cestě využít minerální vodu například k pitným kúrám či koupelím.

„Mám z postupu k obnově lázeňství krok za krokem upřímnou radost. A věřím, že nejen já, ale všichni Náchoďáci. Proto jsme se rozhodli vypsat anketu, ve které společně vybereme dva názvy pro minerální vodu, kterou ochutnáme z nových pítek již na jaře 2019. Připravujeme anketu na sociálních sítích, její spuštění na Facebooku města plánujeme v prvním zářijovém týdnu," dodal starosta Jan Birke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …