Náchod: Stadion Hamra projde dlouho očekávanou rekonstrukcí

03.06.2016 19:29

Sportovní areál „Hamra“ v Náchodě se v letošním roce dočká již dlouho očekávané rozsáhlé modernizace. Stadion pochází z období 70. let minulého století, jeho technický stav tedy odpovídá stáří a frekvenci využívání.

Náchod: Stadion Hamra projde dlouho očekávanou rekonstrukcí
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Za téměř padesát let prošly jeho branami tisíce malých i velkých sportovců a od doby vzniku byla prováděna jen běžná údržba areálu. Stadion proto vyžaduje neodkladnou rekonstrukci.

„Na tak rozsáhlou rekonstrukci ve výši 37,5 mil. korun však bylo třeba zajistit financování. A to se povedlo! Rozhodně dobrou zprávou nejen pro sportovce, ale i městský rozpočet je fakt, že Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR poskytne na tuto akci významnou dotaci ve výši 15 mil. korun,“ uvedl starosta Náchoda Jan Birke a dodal: „Letos se tak splní nejen mé osobní přání, ale především přání stovek sportovců a žáků náchodských škol, kteří areál denně využívají. Dnes už tady sportuje třetí generace Náchoďáků a určitě stojí za to investovat do sportoviště pro ty další“.

Co vlastně sportoviště „Hamra“ čeká?

V rámci modernizace stávajícího atletického stadionu a fotbalového hřiště budou provedeny nové povrchy pro jednotlivé atletické disciplíny. Běžecký ovál o délce 400m se sprinterskou rovinkou pro sprint na 100 m a 110 m je navržen s umělým vodopropustným polyuretanovým povrchem, který bude mít certifikát IAAF.

Jsou navrženy nové sektory pro skok vysoký, skok o tyči, hod oštěpem, hod diskem a kladivem, vrh koulí, skok daleký.

Uprostřed atletického stadionu je navrženo fotbalové hřiště s novým přírodním travnatým povrchem. Budou vybudovány nové přístupové chodníky a celý areál bude nově oplocen.

Urbanistické řešení se výstavbou nemění. Atletický stadion je navržen v původní poloze. Architektonicky se jedná o sportovní plochu, kde jsou uplatněny soudobé moderní materiály. Důraz je kladen nejen na funkčnost, ale i estetickou stránku.

Atletický stadion bude přístupný osobám s omezenou schopností pohybu a orientace stávajícím vstupem, který bude řešen jako bezbariérový s rampou.

Nově zrekonstruovaný stadion bude sloužit různým tělovýchovným spolkům, jejich základnu z většiny tvoří mládež. Samotný projekt je určen pro organizované i neorganizované sportovce. V oblasti organizovaných sportovců se jedná o aktivity FK Náchod, TJ Delfín Náchod, Junák – český skaut, atletická tréninková skupina Jiřího Vondřejce z Náchoda a okolí, Okresní sdružení České unie sportu Náchod z.s. Ti všichni budou muset po dobu úprav trénovat v náhradních prostorách.

„Přípravě projektové dokumentace předcházela řada jednání se zástupci sportovních spolků a společně byly diskutovány a projednány jejich potřeby a požadavky. Ty byly následně začleněny do projektové dokumentace. Nové parametry stadionu jsou primárně určeny pro mládežnický sport a já věřím, že čas a práce investované do náročné přípravy projektu se v samotné realizaci vyplatí,“ upřesnil starosta Jan Birke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…