Náchod připravuje nové zázemí pro spolky

04.02.2020 8:38

Město Náchod již dlouho hledá vhodné zázemí pro náchodské spolky, tak aby bylo vhodným místem pro jejich činnost a hlavně setkávání.

Náchod připravuje nové zázemí pro spolky
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Stejně dlouho je diskutováno využití proluky v Hurdálkově ulici mezi Kinem Vesmír a budovou městské policie. Ne náhodou se oba tyto záměry potkaly a díky architektonické studii z pera kanceláře Tomáš Vymetálek Architects, s.r.o., z Hradce Králové, se narodilo velmi zajímavé řešení.

Jedná se o velmi lukrativní a dobře dostupnou lokalitu v centru města, která tímto získá plnohodnotné využití. Vedení náchodské radnice se rozhodlo v tomto místě vystavět spolkový dům, který ve městě chybí a po němž různé zájmové organizace volají již delší dobu. Své zázemí pro setkávání u příležitosti výročních schůzí, pořádání přednášek, školení atd., zde najdou v konferenčním sále pro cca 50 osob spolky, jako např. Ateliér malířů a grafiků, Český červený kříž, Svaz diabetiků, Fotoklub, Náchodská divadelní scéna a mnoho dalších. Vzniknout by zde mohly i výstavní prostory pro expozice významných náchodských rodáků - spisovatele a nakladatele Josefa Škvoreckého a architekta Jana Letzela, kteří si díky světovému věhlasu zaslouží uchování trvalého odkazu v Náchodě. Projekt počítá i s menšími ateliéry a klubovnami. Nedílnou součástí bude i zřízení nového výtahu ke stávající budově Kina Vesmír, který umožní bezbariérový přístup do všech podlaží a tím využití dalších prostor pro spolkovou činnost.

Náchod

Bonusem při využití této lokality je vytvoření příjemného malého náměstí s dominantním stromem, veřejným prostorem a lavičkami, čímž vznikne malebné zakoutí v samotném srdci Náchoda. Zároveň by mohla být vybudována veřejná pasáž, a to skrze spolkový dům do dvorního vnitrobloku, což by mohlo umožnit významné propojení Hurdálkovy ulice s ulicí Volovnice a podchodem pod tratí do ulice Raisovy.

V současné době v těchto místech stojí dům čp. 148, kde se narodil buditel a biskup Josef František Hurdálek. „Rádi bychom zachovali historickou stopu této budovy jako doklad původní architektury a urbanistické struktury města," vysvětlil místostarosta Jan Čtvrtečka.

„Jsme s kolegy navrhovaným řešením nadšeni. Kloubí v sobě smysluplné využití mimořádné lokality přímo v centru města, navíc s velmi citlivým splynutím se stávající zástavbou," uvedl starosta Jan Birke a dodal: „Do budoucna počítáme v těchto místech i s úpravou prostor pro důstojné zázemí městské policie."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.