Neformální souboj olympioniků na Lipně vyhrál Jan Bárta

17.08.2016 15:31

Ještě před několika dny bojovali v brazilském Riu o nejcennější kovy a v úterý už v jižních Čechách šlapali na charitativních kolech, aby získali peníze pro dobrou věc. Čeští reprezentanti Petr Koukal, Jan Bárta a Jiří Beran se v Olympijském parku na Lipně připojili ke stovkám dalších aktivních dobrovolníků, kteří během charitativní akce Nadace ČEZ Pomáhej pohybem vyšlapali vlastními silami téměř sto tisíc korun pro sportovní aktivity dětí ze dvou jihočeských mateřských školek.

Neformální souboj olympioniků na Lipně vyhrál Jan Bárta
Foto: lipnonadvltavou.cz
Popisek: Lipno nad Vltavou

Soutěžní olympijskou atmosféru přenesli z Ria rovnou na Lipno. Sportovní senzace se ale tentokrát nekonala. V přátelském souboji na oranžových rotopedech vyhrál favorit, tedy cyklistický reprezentat před svými kolegy. Pouhou minutou šlapání ale dohromady dokázali dětem z mateřských škol přispět více než 1500 korunami. „Kdybych takhle mohl vydělávat peníze při každém tréninku, byli bych bych já, nebo raději nějaká nezisková organizace, hodně bohatá. Ale bylo moc fajn vidět, že i minuta dokáže pomoci,“ konstatoval s úsměvem olympionik a vítěz neformální soutěže Jan Bárta.

I přes bolest nohy si soutěž neodpustil badmintonista Petr Koukal, pro kterého byl právě účel nejdůležitější. „Možnost někomu pomáhat je část naší práce, která není moc vidět, ale o to je důležitější. Získat pro děti docela slušnou částku za minutu pohybu není špatné. Příště ale budu trénovat předem,“ zvažoval změnu sportu další ze členů olympijské výpravy, jejíž část se v úterý přesunula z Ria přímo na Lipno.

Prostřednictvím sportovní aplikace pomáhaly tisíce návštěvníků

Svým příkladem inspirovali i další návštěvníky. Díky nim i olympionikům získala školka v Černé v Pošumaví přes 49 tisíc a stejné zařízení v Loučovicích dokonce přes 50 tisíc korun. Vzhledem k přispěvatelům si jich příjemci váží ještě o něco víc. „Zvlášť starší děti toho o olympiádě vědí docela dost a příspěvek přímo účastníků je skvělý. Takhle budou moci říkat, že jim na dovybavení zahrady přispěli sami sportovci,“ zhodnotil pěticiferný šek starosta Loučovic Jan Kubík. Na úpravy hřiště se můžou těšit i děti z mateřské školy v Černé v Pošumaví. „Pohybové aktivity jsou spolu s naukou o životním prostředí a výchovou ke zdravému životnímu stylu pro naše žáčky klíčové. A jsme moc rádi, že nám tolik lidí pomohlo,“ říká vedoucí učitelka MŠ Černá v Pošumaví Hana Kliková.

V rámci olympijských aktivit nejde o jedinou podporu ze strany Nadace ČEZ. Tisíce návštěvníků pomáhaly i prostřednictvím sportovní aplikace EPP. Kromě jiných projektů sportovci podpořili i například projekt obnovy populace ohroženého lipana ve Vltavě. Znovu by se lidé v jižních Čechách mohli s charitativními koly setkat v září, při multimediální show Vltava žije v Českých Budějovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…