Největší pardubická škola září novotou

31.08.2011 8:20

Modrá, žlutá, zelená, bílá … Téměř čtyřicetiletá základní škola v ulici Npor. Eliáše opět září novotou a svými barvami rozbíjí uniformitu okolního sídliště.

Největší pardubická škola září novotou
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Největší škola v Pardubicích a jedna z největších v Pardubickém kraji totiž dostala díky projektu snižování energetické náročnosti školních budov teplý „kabát". Líbí se mi barevné řešení fasády, která je živá, je veselá a to dle mého názoru k budovám tohoto typu patří, vždyť je to pro naše děti," hodnotí hotové dílo David Petrásek, ředitel společnosti MARHOLD, která byla generálním dodavatelem stavby.

Zateplení školy Npor. Eliáše stálo téměř 45 milionů korun, městu však v dalších letech podstatně ušetří náklady na provoz. „Škola Npor. Eliáše je osmou základní školou v Pardubicích, které jsme od roku 2008, i díky dotacím z EU a Státního fondu životního prostředí, zateplili. Mám radost z toho, když vidím, jak se ošuntělé zastaralé školy během několika měsíců mění k nepoznání, stejně jako tato. Dodavatel stavby to určitě neměl lehké, rok pracoval ve škole, do níž normálně chodili žáci, musel koordinovat práce tak, aby co nejméně narušily výuku. Moc děkuji všem, kteří se na této akci podíleli," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

 

Stavební práce začaly v polabinské škole v polovině července 2010 a skončily v srpnu letošního roku. Během 14 měsíců v ní stavbaři nahradili stará a špatně těsnící okna i venkovní dveře moderními a tepelně hospodárnějšími, zateplili střechu i plášť školní budovy, tělocvičny i školní jídelny, odstranili největší závady, zrekonstruovaly některá sociální zařízení a podobně. To vše z velké části za normálního provozu školy.

 

„Stavba byla specifická právě tím, že téměř všechny práce probíhaly za plného provozu a při samotném provádění zejména vnitřních prací jsme se museli přizpůsobit potřebám školy. Největší nasazení kapacit bylo vždy v období prázdnin a ve dnech, kdy neprobíhala výuka. Například právě před rokem se tu pracovalo na plné obrátky, protože výměna výplní otvorů, kde jsme byli časově omezeni pouze na letní prázdniny roku 2010, byla opravdu náročným úkolem," popsal uplynulé měsíce ředitel společnosti MARHOLD David Petrásek. Je spokojen s výkonem svých spolupracovníků nejen co do rychlosti a kvality práce „Myslím, že všichni, kdo se jakoukoli měrou podíleli na této stavbě, si zaslouží pochvalu, protože odvedli kus skvělé práce a komunikace se všemi byla na velmi dobré úrovni," dodal.

 

Škola díky projektu snižování energetické náročnosti ušetří ročně 2590 GJ energie za rok a sníží emise vypouštěné do ovzduší o 283 tun ročně. Na investici 44,6 milionů korun získalo město z EU dotaci ve výši 26,4 milionů korun, což je 85 procent uznatelných nákladů a od Státního fondu životního prostředí více než 1,5 milionu (5 procent). Město na celou akci vynaložilo ze svého rozpočtu téměř 16,7 milionu korun.

 

Město Pardubice je zřizovatelem 17 základních škol. „Do nového" od roku 2008 „obléklo" osm základních škol. Na celkových investicích ve výši zhruba 273 miliony korun se více než 140 miliony podílela Evropská unie a Státní fond životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…