Netradiční a oblíbená průvodkyně dějinami Olomouce osloví teenagery

26.04.2017 16:02

Kočka Ola, netradiční průvodkyně historií města Olomouce, si tentokrát počíhá na teenagery. Oblíbené komentované prohlídky po památkách nazvané „S Kočkou Olou po Olomouci,“, dosud určené zejména dětem z mateřinek a školákům prvního stupně základních škol, míří nyní mezi „náctileté“. Novou etapu prohlídek doplňuje navíc poutavý komiks a soutěž.

Netradiční a oblíbená průvodkyně dějinami Olomouce osloví teenagery
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Komentované vycházky po Olomouci, které zajímavou formou doplňují učivo dějepisu a činí ho atraktivnějším, nabízíme nyní žákům druhého stupně základních škol a studentům nižších ročníků gymnázií. Praxe a reakce pedagogů potvrzují, že prohlídky připravené speciálně pro danou věkovou skupinu dokáží zvýšit povědomí o historii a pamětihodnostech Olomouce,“ objasnil náměstek primátora pro školství a kulturu Pavel Urbášek.

Od května se tak žáci a studenti mohou spolu s průvodcem vydat na novou komentovanou trasu městem, která jim důležitá místa a události z historie Olomouce přiblíží netradičním způsobem. Trasa začíná na Dómském návrší a přes Biskupské náměstí pokračuje Křížkovského ulicí na náměstí Republiky, Michalské návrší a Purkrabskou ulicí směřuje na Dolní náměstí. „Na trase je celkem deset stanovišť, která teenagerům přibližují nejvýznamnější události, místa i pozoruhodná díla a stavby utvářející po staletí město Olomouc,“ doplnil náměstek Urbášek s tím, že prohlídková trasa končí na Horní náměstí.

Na závěr prohlídky obdrží žáci i poutavý komiks, který důležité mezníky historie města Olomouce propojuje s dějinnými událostmi v kontextu celé země. „Žáci se budou moci následně zapojit do soutěže, ve které by měli ztvárnit postřehy, které si z programu odnesli. Jestli to udělají formou nějakého literárního útvaru, zpracují výtvarně nebo do soutěže přihlásí vlastní fotografii, to už je zcela na jejich volbě,“ přibližuje Blanka Halounová z oddělení kultury olomouckého magistrátu. Vedle kočky Oly tak budou studenty provázet historik Jiří Šmeral a grafik Martin Šilar, autoři komiksového průvodce.

Kromě května a června budou komentované vycházky pro školy v letošním roce pořádány i na podzim. „Prohlídky chceme nabízet také dětem v rámci školních výletů, táborů i při jiných podobných příležitostech a aktivitách. Komiks se bude dát koupit i samostatně, bez prohlídky. Jeho cena je třicet korun a k dispozici bude v informačním centru,“ popsala vedoucí IC Olomouc Jitka Lučanová.

S oblíbenými prohlídkami, v rámci nichž historii města přibližuje netradiční průvodkyně kočka Ola, začalo město Olomouc na podzim roku 2013. Jsou zdarma a po absolvování vycházky si z nich menší děti odnášely pracovní sešit, v němž, kromě důležitých informací, našly kvízy o městě či jeho významných osobnostech. Prohlídky k dnešnímu dni absolvovalo více než pět tisíc dětí.

Trasa komentované prohlídky:

1. stanoviště - od Katedrály sv. Václava na Dómském návrší, ukázka památek  - Zdíkův palác, Arcidiecézní muzeum, socha sv. Jana Nepomuckého, kaple Panny Marie ochranitelky.

2. stanoviště – Petrský vršek a okolí – Biskupské náměstí, dům U Scholastiky, Arcibiskupský palác a konzistoř, Tereziánská zbrojnice.

3. stanoviště – ulice Křížkovského – knížecí a biskupský dvorec, kostel sv. Petra, kanovnické domy.

4. stanoviště – náměstí Republiky – městská knihovna (dříve hejtmanství), kašna Tritónů, Hanácká kasárna (dříve kartuziánský klášter), Vlastivědné muzeum (býv. klášter klarisek + kostel sv. Kláry), Muzeum umění (dříve mučírna a věznice, později špitál sv. Ducha), Vojenský archiv (býv. Jezuitská kolej a stará budova školy), chrám Panny Marie Sněžné.

5. stanoviště – Michalské návrší a okolí – Univerzitní ulice (býv. židovská čtvrť), Starý a Nový konvikt (kaple Božího těla), Seminář sv. Frant. Xaverského, kaple sv. Sarkandera, Vila Primavesi.

6. stanoviště – Žerotínovo náměstí – chrám sv. Michala, škola Na Hradě (býv. Fojtství), socha sv. Floriána, kněžský seminář a Salesianum (býv. dominikánský klášter), renesanční palác Žerotínů.

7. stanoviště – Purkrabská ulice.

8. stanoviště – Dolní náměstí – Mariánský sloup, kostel Zvěstování panny Marie, Jupiterova kašna, Neptunova kašna, Masné krámy, měšťanské paláce a bohaté domy: Hauenschildův palác, Občanská beseda, dům U Černého koně, dům U Zlatého jelena, Lékárna u Salvatora.

9. stanoviště – Horní náměstí – radnice s orlojem, Sloup Nejsvětější Trojice, kašny Caesarova, Arionova, Herkulova. Paláce: Petrášův, Salmův, Edelmannův, Dietrichštejnský. Honosné domy: Promberger, Krajinská lékárna, budova Českého rozhlasu a kavárny Opera (dříve dům U Modré Hvězdy), Moravské divadlo.

10. stanoviště – kostel sv. Mořice a náměstí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…