Nová socha před radnicí Liberce symbolizuje dnešní sedavou dobu

26.06.2015 12:33

Lidská figura prolnutá se židlí, coby nepostradatelným prvkem našich životů. Tak vypadá nová umělecká socha s názvem (A)symbiont, která ve středu 24. června stanula na tradičním místě před libereckou radnicí, kde nahradila nešťastně poškozenou sochu Josephine Baker. Ta se po opravě na čas usídlila ve vstupní hale Základní umělecké školy a později prodala v aukci.

Nová socha před radnicí Liberce symbolizuje dnešní sedavou dobu
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Druhá strana náměstí s Ještědem v pozadí

Prostor před libereckou radnicí, který je již neodmyslitelně vymezený sochám, se po několika měsících prázdnoty pyšní novým uměleckým dílem. Společnosti Spacium o.p.s. se totiž po loňské nešťastné eskapádě se sochou Josephine Baker, kterou nešťastnou náhodou poškodil jeden z kolemjdoucích, podařilo nalézt atraktivní náhradu. „Po dlouhém hledání jsme si jako materiálně nevhodnější a výtvarně nejzajímavější variantu vyhlédli sochu (A)symbiont od absolventky Akademie výtvarných umění v Praze Barbory Krninské. Socha vznikla v roce 2013 a až doposud stála na golfovém hřišti na Slapech,“ uvedla ředitelka Spacia Jitka Mrázková s tím, že socha (A)symbiont by měla zdobit náměstí Dr. E. Beneše až do konce června 2016.

Podle primátora Tibora Batthyányho, který nad slavnostním odhalením nové sochy převzal záštitu, jde o zajímavé umělecké dílo s výraznou symbolikou. „Jsem rád, že se Liberečané při svých cestách kolem radnice mohou zastavit u nové atrakce, která je o to zajímavější, že si v ní každý může najít jiný význam. Já tam vidím jednoznačnou spojitost s dnešní sedavou a uspěchanou dobou a také symboliku v tom, jak jsou lidé na své pracovní či domácí židli někdy až přehnaně závislí. Zkrátka jde o dílo, o kterém se určitě bude mluvit a to je jedině dobře,“ komentoval novou sochu primátor Tibor Batthyány.

Podobně o svém díle mluví i sama autorka. „Na první pohled nevíme, zda jde o transformaci člověka do židle či naopak. Je ale patrné, že lidská postava je v jakési podřízené úloze vůči židli, a navíc klečí na kolenou, zatímco židle je ve své přirozené poloze a prázdná, jako by čekala, kdo na ni usedne,“ říká ke svému dílu Barbora Krninská, která míní, že absurdita je v našich životech na denním pořádku a určitá podivnost s ní spojená zase dokládá lidskou individualitu. A proč vlastně židle? „Židli beru jako praktickou a v podstatě po staletí neměnnou věc, kterou v životě nezbytně potřebujeme,“ dodává autorka, která svou sochu označuje za hravou, ale zároveň i kritickou a sarkastickou. Název (A)symbiont odvodila od slova "symbiont", které znamená organismus žijící v rovnováze s jiným organismem, přičemž úvodní „A“ tento význam mírně narušuje.

Slavnostního odhalení nové sochy se zúčastnil i náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela a náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr, který ocenil nejen nevšední umělecký přístup autorky, ale i aktivitu společnosti Spacium. „Prostor před radnicí, kde stanula nová socha, je již dlouhá léta tradičním místem, kde vystavujeme různá umělecká díla a osobně jsem velmi rád, že Spacium tímto způsobem dělá obraz Liberce zajímavějším jak pro občany, tak pro turisty. Obzvlášť v letní sezoně bývají sochy před radnicí doslova v obležení turistů s fotoaparáty,“ konstatoval Ivan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…