Nové Město na Moravě: Výstava za okny muzea a proč je nejvíc kraslic červených

20.03.2021 19:08

Oblíbený velikonoční jarmark v muzeu se letos bohužel už podruhé nemůže uskutečnit. Na období Velikonoc jsme také chystali výstavu kraslic paní Miloslavy Gregorové z Nového…

Nové Město na Moravě: Výstava za okny muzea a proč je nejvíc kraslic červených
Foto: wikipedia
Popisek: Náměstí v Novém Městě na Moravě.

Oblíbený velikonoční jarmark v muzeu se letos bohužel už podruhé nemůže uskutečnit. Na období velikonoc jsme také chystali výstavu kraslic paní Miloslavy Gregorové z Nového Města, na kterou se ale můžete těšit příští rok. Požádali jsme však její sestru, paní Drahoslavu Horkou z Pohledce, jestli by nám neposkytla ukázku ze své obrovské sbírky kraslic na výstavu do oken muzea.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Paní Horká nám je půjčila ráda, my jsme je nainstalovaly a teď jen doufáme, že jim sluníčko neublíží a výstavu si budete moci prohlížet až do 11. dubna. Na výstavě uvidíte vejce slepičí a husí zdobená různými barvami, tradičními technikami a ornamenty. Paní Horká z tradičních postupů vychází, ale posouvá je dál, takže například letošní novinky jsou v trendy barvách sytě žluté a šedé!

Nejvíce kraslic je tradičně červených. Jak už to u velkých křesťanských svátků bývá, mísí se pohanské tradice s křesťanskými legendami. Podle jedné zobaly slepice pod Kristem krvácejícím na kříži a pak snášely červená vejce. Zvyk barvení vajec na červeno však pochází už ze starověké Mezopotámie.

V naší lidové kultuře byla červená barva symbolem plodnosti a lásky a také magické ochrany proti nemocem a všemu zlu. Červeně se vyšívaly například koutní plachty, které v době, kdy v jedné místnosti žilo i deset lidí, oddělovala lože matky s novorozencem. Když začalo ve vsi hořet, šestinedělka se oblékla do plachty a šla s ní zahánět oheň. Červení byli také kohoutci a panáčci ve svatebních karafách vyráběných v milovských sklárnách, červenou kraslici si schovávaly dívky pro chlapce, na kterého si tajně myslely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…