Nové Město na Moravě oživí sochy pod širým nebem

26.05.2021 10:13

O tom, že Nové Město na Moravě je místem s velkou sochařskou tradicí, není třeba pochybovat. Vždyť město samotné je galerií pod širým nebem, zejména díky svým rodákům, sochařům Janu Štursovi a Vincenci Makovskému, ale i dalším autorům, kteří jsou zastoupeni v galerijních sbírkách i v exteriéru.

Nové Město na Moravě oživí sochy pod širým nebem
Foto: wikipedia
Popisek: Náměstí v Novém Městě na Moravě.

Tuto sochařskou „klasiku“ jsme se rozhodli doprovodit tvorbou současnou a tu představit co nejširšímu publiku. Horácká galerie ve spolupráci s městem proto připravila venkovní přehlídku Čestmíra Sušky, člena skupiny Tvrdohlaví a světově uznávaného umělce, který odstartuje nový projekt – bienále „Sochy pod novoměstskou oblohou“. Jeho kovové objekty úctyhodných rozměrů budou součástí života města od konce května do března příštího roku, takže „zažijí“ všechna roční období. Kurátor Jakub Orel Tomáš k tomu dodává: „Současná sochařská tvorba nabízí komplexní pohled na veřejný prostor, utváří diskuzi o jeho proměnách a nových požadavcích. V tom vidíme velký potenciál.“ Venkovní přehlídku doplní v průběhu roku menší výstava objektů z jiných materiálů v Horáckém muzeu a v lednu 2022 i vernisáž výstavy Suškových grafik, tzv. rezotisků, v Horácké galerii.

Věra Staňková, ředitelka Horácké galerie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.