Nové Město nad Metují: Na František opět dohlíží František Xaverský

22.09.2022 9:15 | Tisková zpráva

Obraz sv. Františka Xaverského je zpět na svém místě.

Nové Město nad Metují: Na František opět dohlíží František Xaverský
Foto: Vychozi.cz
Popisek: Ilustrační foto Nového Města nad Metují

Dnes známe František jako sídliště rodinných domů, které se táhne od sokolovny až směrem k Přibyslavi. Dříve se však jednalo o tzv. Svatofrantišské polnosti a louky, které měly rozlohu cca 10 ha. Z kmene stromu u dnešního vodojemu v Luční ulici nad nimi tehdy dohlížel obraz sv. Františka Xaverského.

Již je to asi dvacet let, co se do těchto míst obraz s výjevem „apoštola Dálného východu“ z iniciativy Ing. Karla Nývlta vrátil. Nejprve ho však bylo třeba znovu namalovat, a o to se postaral jeho syn, Karel Nývlt ml. Malba tehdy dostala nový – kulatý, formát a byla připevněna na jeden z dubů v místech, kde měl být původně umístěna. Před nedávnem dub bohužel uschl a dlouhodobý vliv počasí se podepsal také na stavu obrazu.

Proto byl minulý rok odstraněn, aby se v dílně pana Karla Nývlta ml. dočkal obnovy. Následně dostal nový nátěr i kovový rám se stříškou a upraveno bylo také jeho upevnění ke stromu. Vzhledem k tomu že byl pro umístění obrazu vybrán buk s větším průměrem než původní dub, byla k upevnění přidána i pružina, která umožní stromu dále růst a sílit.

Věříme, že návrat Františka Xaverského na František ocení nejen místní, kterým jistě za celý rok již scházel, ale také ostatní obyvatelé města a návštěvníci, kteří se tudy s oblibou vydávají vycházkou na Přibyslav. Děkujeme Ing. Karlu Nývltovi i panu Karlu Nývltovi ml., kteří se zasadili o obnovení a zachování téměř zapomenuté památky, která dala název celé části města. Poděkování také patří Statkům Bartoň, které umožnily umístění malby na jeden z jejich stromů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

7:37 Plzeň: Street art festival Wallz oživí plzeňské ulice barvami

Již pátým rokem se plzeňská kulturní a kreativní zóna DEPO2015 snaží během festivalu WALLZ kultivova…