Nové Město nad Metují: Půl milionu škody na městské zeleni

23.06.2021 13:02

V úterý 8. června 2021 Městský úřad zjistil, že došlo k úhynu 5 kusů velkých buků v horní části areálu OÁZY. Mrtvé stromy se nachází uprostřed ucelené linie shodně starých buků, kdy ostatní stromy jsou plně zdravé a perspektivní.

Nové Město nad Metují: Půl milionu škody na městské zeleni
Foto: Vychozi.cz
Popisek: Ilustrační foto Nového Města nad Metují

Po bližším ohledání bylo zjištěno, že jsou jejich kmeny u paty navrtány – vždy větším počtem otvorů po obvodu kmene. Je tedy bez nejmenších pochyb, že příčinou jejich úhynu je právě ono navrtání kmenů a pravděpodobná aplikace pro stromy jedovaté látky do těchto otvorů.

Vzhledem ke skutečnosti, že se stromy nenacházejí u žádné cesty či vyšlapané pěšiny a nejsou ani z žádného běžného místa pohybu lidí vidět, se evidentně nejedná o vandalský čin, ale záměrnou činnost s cílem tyto stromy zahubit.

Jelikož odhadovaná cena stromů se pohybuje okolo půl milionu korun, jedná se zde o trestný čin. V současné době je již objednán odborný znalecký posudek, který bude podkladem pro podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Věc je velice smutná a jedná se o velkou ztrátu, která naruší celkovou koncepci parku, ve které se počítá s vycházkovým okruhem podél této krásné řady stromů.

Kdo z našich spoluobčanů mohl mít tak silný motiv? Komu mohlo právě těchto pět jedinců uprostřed řady vadit, že se odhodlal spáchat tak odsouzení hodný čin? Odpověď na tyto otázky si do doby vyšetření věci Policií ČR může každý udělat sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…