Nové Město nad Metují: V Základní škole Krčín byly slavnostně otevřeny odborné učebny

15.06.2019 6:32

V pátek 7. června 2019 zástupci vedení města, základní školy a dodavatelských firem slavnostně otevřeli nové učebny pro odbornou výchovu žáků.

Nové Město nad Metují: V Základní škole Krčín byly slavnostně otevřeny odborné učebny
Foto: Vychozi.cz
Popisek: Ilustrační foto Nového Města nad Metují

Město Nové Město nad Metují v Základní škole Krčín společně s dotací z integrovaného regionálního programu (IROP) zainvestovalo vybudování učebny přírodovědných předmětů a učebny výpočetní techniky. Celkové náklady na tuto akci byly 11,5 mil. Kč a z dotace programu IROP město získá částku přes 10 mil. Kč.

Výstavba probíhala od listopadu 2018 do konce dubna 2019, v průběhu května 2019 byla vybudovaná učebna vybavena nábytkem, počítači a pomůckami (mikroskopy, preparační sady a meteostanice).

V rámci této investiční akce proběhlo vybudování bezbariérové přírodovědné učebny ve 4. NP, kde doposud byl půdní prostor. Ve 3.NP byla stávající učebně IT nově vybavena počítači včetně nové kabeláže a nového rozvaděče. Na zahradě Základní školy bylo dále nově vybudované ohniště s posezením a byl zasázen živý plot z tavolníků.

„Jednou z priorit vedení města je podpora školství ve městě a otevření těchto dvou učeben v Základní škole Krčín je proto velký úspěch,“ uvádí místostarosta Ing. Libor Hovorka a dodává: „při budování podkrovní učebny se zrodil nápad využít hodiny, které jsou umístěny na budově školy a učebnu tak ozvláštnit a lehce naplnil i neformální označení našeho města jako „Města hodin a hodinek“.  Nová učebna má proto dnes nevšední atrakci. Je zde vybudován průhled na stroj hodin, které jsou umístěny na střeše budovy. S velkou pravděpodobností hraničící s jistotou se jedná o jedinou učebnu základní školy v celé České republice, kde mají děti možnost zblízka vidět, jak funguje historický stroj věžních hodin. Ten krčínský byl zhotovený v roce 1892 pražskou firmou Ludvík Hainz a do funkčního stavu ho znovu uvedl Ing. Karel Nývlt.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…