Novinka v Jablonci: odlehčovací služba

25.08.2012 18:30

Odlehčovací služba je nová sociální služba, kterou od července letošního roku poskytuje statutárním město Jablonec nad Nisou prostřednictvím Centra sociálních služeb, p. o. Služba je určena seniorům a zdravotně či chronicky postiženým dospělým občanům, kteří žijí ve vlastní domácnosti a kterým zajišťuje podporu a péči v plném rozsahu rodina, nebo osoba jim blízká.

Novinka v Jablonci: odlehčovací služba
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Nabízíme touto formou podporu pečující rodině, která po přechodnou dobu není schopna péči zajistit. Tím, že poskytneme pečující rodině možnost odpočinku, zmírníme stres a únavu, která láskyplnou, ale náročnou a zodpovědnou péči o jejich blízké leckdy doprovází,“ vysvětluje náměstek primátora pro sociální věci Petr Tulpa. Po přechodnou dobu převezmou sociální pracovníci s odpovídající odborností celodenní péči o seniora, který se po uplynutí doby trvání smlouvy vrátí zpět do domácího prostředí.

„Po dobu maximálně jednoho měsíce zajistíme uživateli jak celodenní péči, tak bezpečné a příjemné prostředí s důrazem na udržení dobré psychické kondice a posilování a udržení jeho schopností a dovedností,“ popisuje službu ředitelka Centra sociálních služeb Naďa Jozífková.

Služba je poskytována v domě zvláštního určení v ul. Novoveská 4505/5 v Jablonci nad Nisou, kde je pro odlehčovací službu vyčleněna jedna bytová jednotka s kapacitou 4 lůžek.

Jedná se o 1 dvoulůžkový pokoj určený pro osoby stejného pohlaví nebo manželský pár a dále o 2 jednolůžkové pokoje.

Pokoje jsou vybaveny postelemi, nočními stolky a šatní skříní. K pokojům přináleží společenská místnost s kuchyňkou a koupelna se sprchovým koutem a WC – vše bezbariérové. 

Klientům pobytové služby je poskytováno kromě pomoci při běžných denních úkonech, jako je osobní hygiena, oblékání nebo příprava stravy také sociální poradenství či terapeutická činnost. Nezanedbatelný je rovněž společenský kontakt. Klienti mohou během svého pobytu bezplatně využívat společné prostory domu jako je zahrada, knihovna, klubovna nebo tělocvična. Účastnit se mohou také společenských a zájmových aktivit určených pro obyvatele domu. 

„Odlehčovací službu vnímám jako prevencí dlouhodobých pobytů v sociálních zařízeních. Služba podobného typu by v širokém spektru sociálních služeb poskytovaných v Jablonci rozhodně neměla chybět. Prioritně je určena obyvatelům Jablonce, ale nabízíme její využití i občanům celého kraje“ uzavírá primátor města Petr Beitl.

Bližší informace zájemcům o tuto službu poskytne sociální pracovnice na telefonním čísle 720 559 203.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…