Nový Bor: Lidé mohou odevzdávat použité tuky a oleje do sběrného dvora

17.12.2019 12:09

Už žádné vylévání použitého oleje při vaření do odpadů. Lidé, kteří doma třídí jako odpad použité jedlé oleje a tuky, je budou moci od ledna 2020 nosit v uzavřených nádobách do sběrného dvora v novoborské Wolkerově ulici.

Nový Bor: Lidé mohou odevzdávat použité tuky a oleje do sběrného dvora
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

To jim umožňuje nová vyhláška o shromažďování, sběru, přepravy, třídění a odstraňování komunálních odpadů, kterou na svém prosincovém jednání schválili zastupitelé města.

„Vyhláškou plníme naši povinnost podle zákona o odpadech, který nám ukládá, abychom od nového roku umožnili oddělený sběr jedlých olejů a tuků,“ vysvětlil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

„Oleje a tuky budeme vybírat v uzavřených nádobách, např. PET lahvích, zdarma,“ upřesnila Zdeňka Schreibová, vedoucí technického oddělení, zeleně a komunálního odpadu na novoborském městském úřadě. Podle ní by měli lidé třídit použité tuky a oleje všichni. „Lidé je často vylévají do dřezu nebo záchodu a hrozí jim postupné ucpání odpadních trubek. Především v panelových domech se pak může stát, že kvůli tomu začne vytékat odpadní voda v níže položených bytech. Oleje mohou také poškodit kanalizační síť a problémy způsobují i v čistírně odpadních vod,“ upozornila Zdeňka Schreibová.

Vyhláška rovněž zohledňuje umístění šedých kontejnerů na kovy, které město v průběhu roku 2019 rozmístilo v ulicích. Vedle toho mohou obyvatelé třídit do kontejnerů papír, sklo, plasty, nápojové kartony, drobný elekroodpad či oblečení. Celkem mají k dispozici zhruba tisícovku nádob na tříděný odpad na 73 místech v Novém Boru a jeho přidružených částech. Objemný a nebezpečný odpad mohou zdarma odevzdávat ve sběrném dvoře. Lidé se mohou také zapojit do motivačního programu třídění papíru a plastů do pytlů označených čárovými kódy a tím snížit výši ročního poplatku za svoz komunálního dopadu. Ten se od ledna 2020 navýší o dvacet korun za osobu na 620 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.