Nový Bor: Město získalo 100 tisíc korun za vítězství v soutěži

28.05.2020 17:57

Symbolický šek na sto tisíc korun za vítězství v krajském kole soutěže Historické město roku 2019, v níž odborníci hodnotí především péči o kulturní památky v městských památkových zónách a rezervacích, má Nový Bor doma.

Nový Bor: Město získalo 100 tisíc korun za vítězství v soutěži
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

V úterý 26. května si ho převzal starosta města Nový Bor Jaromír Dvořák z rukou libereckého hejtmana Martina Půty a krajské radní pro kulturu, památky a cestovní ruch Květy Vinklátové. Finanční odměnu město použije podle regulí soutěže na obnovu kulturních památek ve městě.

Město Nový Bor se soutěže účastnilo po páté a nikdy neodešlo s prázdnou. Za rok 2015 získalo třetí místo, za rok 2016 postoupilo na stříbrnou příčku, o rok později dosáhlo na vítězný titul. V roce 2018 město získalo pomyslnou stříbrnou medaili a za rok 2019 se vrátilo na místo nejvyšší. Bude tak již podruhé reprezentovat Liberecký kraj v celostátním kole, které proběhne 18. června na Pražském hradě.

Odborná komise ocenila město skla za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Ke krajskému vítězství mu pomohla mimo jiné stavba ojedinělého skleněného domu obloženého skleněnými taškami společnosti Lasvit na Palackého náměstí. Pro Nový Bor se mezi dalšími přihlášenými městy rozhodla odborná porota jednomyslně po letošní lednové návštěvě města.

„Pořadí měst tentokrát výrazně ovlivnil i vklad soukromého investora, kterým je firma Lasvit. Citlivě zakomponovaná novostavba a především rekonstrukce nevyužívaných kulturních památek v oblasti Palackého náměstí výrazně pozvedly i další část městské památkové zóny v Novém Boru,“ uvedl Miloš Krčmář, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci.

Lasvit kompletně citlivě zrekonstruoval dva objekty postavené kolem roku 1790, které donedávna využívala místní sklářská škola. Komplex doplnily dvě nové stavby, jednou z nich je unikátní skleněný dům.

Památkáři rovněž vyzdvihli dlouhodobou péči o městskou památkovou zónu. Obnovu historického centra město završilo před třemi lety rekonstrukcí náměstí Míru, v letošním roce pokračuje kompletní rekonstrukcí domu čp. 106 u Sklářského muzea. To zde rozšíří prostory, nové zázemí tu najde turistické informační centrum. S nákladnou rekonstrukcí za zhruba 18 milionů korun pomůže Novému Boru dotace z regionálního operačního programu na základě spolupráce s muzeem v Jelení Hoře.

„Z postupu do celostátního kola máme velkou radost a zároveň pocit satisfakce za roky, které jsme věnovali revitalizaci centra města. Zároveň je pro nás ocenění motivace pro další práci na záchraně památek a cenných staveb, které ve městě máme. Nadále proto chceme spolupracovat s vlastníky nemovitostí, především v získávání a finančním podílu na dotaci z ministerstva kultury, tak jako se nám to povedlo se společností Lasvit,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. V souvislosti s tím připomněl, že Nový Bor je jedním z mála města v kraji, které prostřednictvím dotačního programu každoročně podporuje obnovu soukromých nemovitostí, které leží v památkové zóně, ale nejsou památky, a jejich vlastníci kvůli tomu nemohou žádat o dotace na ministerstvu kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…