Nový Bor: Město získlao cenění za smuteční síň

28.10.2018 15:55

Za vloni zrekonstruovanou historickou smuteční síň na Lesním hřbitově získalo město Nový Bor jednu z dílčích cen doc. Ing. arch. Hubáčka, dr.h.c. v soutěži Stavba roku Libereckého kraje 2018. Smuteční síň uspěla v kategorii rekonstrukce staveb, památkových objektů a brownfields.

Nový Bor: Město získlao cenění za smuteční síň
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Soutěž Stavba roku pod záštitou hejtmana Martina Půty už počtrnácté  vyhlásil Liberecký kraj a partnerské organizace. Soutěž si klade za cíl seznámit odbornou, ale i laickou veřejnost s úrovní stavitelství, architektury a projektování v uplynulém roce v Libereckém kraji. Soutěž je vypsána na podporu kvalitních staveb se snahou ocenit společné úsilí investorů, projektantů a dodavatelů.

Nový Bor se pustil do rekonstrukce smuteční síně z roku 1909 předloni v létě. Autorkou studie byla studentka architektury Marie Křížová, která ji zpracovala pod vedením Prof. Ing. Arch. Akad. Arch. Václava Girsy z Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT.  „Respektovala architekturu historické stavby. Do moderně pojatého vzhledu citlivě zasadila původní cenná vídeňská okna nebo vitrážové skládací dveře z roku 1909, které jsme nechali odborně opravit,“ připomněl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Práce zahájila demolice technického zázemí a betonového zastřešení z 80. let minulého století, zůstalo pouze historické jádro. Na něj nyní navazují dvě přístavby obložené dřevem. V menší vzniklo technické a sociální zázemí pro personál pohřební služby. Velká přední přístavba významně rozšířila kapacitu obřadní síně až na 120 míst.

Interiéru dominují skleněné plastiky od novoborského skláře a výtvarníka Zdeňka Kudláčka ze společnosti Kolektiv Ateliers, jenž pro ně vyvinul zcela novou techniku zpracování. „Plastiky symbolicky odkazují na sklářství, s nímž je město těsně spjaté,“ doplňuje Jaromír Dvořák. Atmosféru doplňují čisté linie centrálního osvětlení, připomínající vysoké svíce, u katafalku, jež mění intenzitu v průběhu obřadu.

Odborná porota složená ze zástupců Libereckého kraje, krajského úřadu, České komory akreditovaných inženýrů a techniků, Českého svazu stavebních inženýrů, Svazu podnikatelů ve stavebnictví a Technické univerzity v Liberci si během léta prohlédla všechny přihlášené stavby. Titulem Stavba roku Libereckého kraje 2018 se může pyšnit stavba LakePark Residence, bytový dům Staré Splavy, dílčí cenu si odnesla také stavba Cyklostezka Nový Bor – Svor. Ta si navrch odnesla i Cenu sympatie občanů Libereckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…