Nový Bor: Městská policie ve městě slouží už 30 let

09.04.2022 11:28 | Tisková zpráva

Vznik obecních policií umožnil zákon v roce 1992 a Nový Bor byl jedním z prvních měst, které začalo formovat své strážníky. Její vznik se datuje k 1. dubnu 1992, městská policie ve městě tak pomáhá již 30 let.

Nový Bor: Městská policie ve městě slouží už 30 let
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Její začátky byly tehdy nelehké až úsměvné. K dispozici měla téměř nulové vybavení – pouta, kasr a obušek. První auto, Škodu 105, s potřebnou radiostanicí strážníci dostali až o rok později. „Začínali jsme v šesti lidech, postupně jsme se rozrostli do kolektivu o třinácti strážnících,“ řekl ředitel novoborské městské policie Jiří Zemanec. Ten je nejen jediným ze zakládajících členů, kdo může dnes vzpomínat na tyto okamžiky v uniformě, ale je rovněž po celých 30 let jediným ředitelem strážníků.

Obrovský posun postupně nastal v technickém vybavení, strážníci začali využívat kamerový dohlížecí systém a změnila se i legislativa, která upravovala jejich kompetence. „Největšími změnami procházíme v posledních letech. Máme zrekonstruované prostory, vznikla stálá služebna pro styk s občany. Místo radiové sítě už máme digitální s využitím GPS, analogový kamerový systém jsme změnili na digitální a podstatně jsme ho rozšířili. Disponujeme rozšířeným vozovým parkem. Strážníci mají ve výbavě moderní zbraně, kvůli jejich bezpečnosti i lepšímu zaznamenání událostí mají osobní minikamery, pořídili jsme fotopasti či defibrilátory. Díky defibrilátorům a zejména profesionalitě zasahujících strážníků se nám podařilo zachránit několik lidských životů,“ vypočítal Jiří Zemanec.

Ale i to nejlepší vybavení by bylo k ničemu bez profesionální práce lidí, kteří u městské policie pracují. Ročně jim na telefonní číslo 602 840 784 zavolá zhruba 4,5 tisíce lidí, kteří buď potřebují pomoc nebo se na strážníky obrací s různými podněty a postřehy. Jako poděkování za práci jim proto vedení města spolu s vedením městské policie připravili slavnostní posezení v předvečer jubilea. Během něj se strážníci rozloučili s druhým nejdéle sloužícím kolegou Josefem Pavlasem, jemuž Novoborští po 29 letech v ulicích města neřeknou jinak než přezdívkou Krtek, a Andrejem Csókou, který jejich řady opustil po 27 letech.

„Za uplynulých třicet let se městská policie stala nezastupitelnou složkou bezpečnostního systému ve městě. Kromě dohlížení na dodržování zákonů a pořádku v ulicích se velkou měrou věnují prevenci. Významné jsou jejich projekty pro ty skupiny obyvatel, které patří mezi nejvíce ohrožené, jako jsou senioři nebo děti. Spolupracují nejen s policií, hasiči i záchranáři, ale také s vězeňskou službou nebo armádou,“ vyzdvihl činnost městské policie starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Popřát k výročí přišli i zástupci Policie ČR, s nimiž novoborští strážníci úzce spolupracují – vedoucí územního odboru PČR Česká Lípa plk. Mgr. Petr Rajt, vedoucí Obvodního oddělení PČR Nový Bor npor. Mgr. Irena Maixnerová a její zástupce npor. Bc. Dušan Boháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…