Nový Bor: Nový Bor investuje do LED osvětlení, uspoří miliony

16.12.2022 10:13 | Tisková zpráva

Město Nový Bor ve velkém modernizuje veřejné osvětlení. Do přechodu na úsporná, a přitom výkonnější LED svítidla letos radnice investovala zhruba 5 milionů korun, hned zkraje roku 2023 to bude dalších 3,4 milionu korun. Očekává od toho výrazné snížení spotřeby elektrické energie a do budoucna nižší náklady na údržbu.

Nový Bor: Nový Bor investuje do LED osvětlení, uspoří miliony
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Provoz veřejného osvětlení, které čítá na 2200 světelných bodů, by Nový Bor vyšel příští rok při současných cenách na téměř 9 milionů korun jen za elektrickou energii. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35221 lidí
„Ale díky letošní výměně osvětlovacích těles v Arnultovicích a té, kterou máme naplánovanou na rok 2023, se dostaneme na částku o bezmála dva miliony nižší. V investici proto budeme postupně pokračovat do roku 2024, kdy by měla být vyměněna téměř všechna svítidla,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák zásadní důvod celkové modernizace veřejného osvětlení.

Město Nový Bor do stavby veřejného osvětlení a výměny zastaralých svítidel od letošního léta investovalo zhruba pět milionů korun. Nové osvětlení už mají obyvatelé v ulicích Žižkova, Zátiší, Úvoz, Havlíčkova, Jungmannova, U Rybníčku, Dobrovského, Odboje a U Studánky. „Tady jsme museli realizovat úplně nové veřejné osvětlení. To dosavadní bylo umístěné na stožárech nízkého napětí, které společnost ČEZ Distribuce odstranila v souvislosti s překládkou kabelového vedení do země,“ vysvětlila vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová a doplnila, že v uvedené lokalitě je tak na 47 nových stožárů veřejného osvětlení. Vedle toho město vyměnilo výbojková svítidla za LED v ulicích Akátová, Lázeňská, Zátiší, Vodní, U Vodárny, Sloupská a Kalinova u základní školy.

„To nám uspoří zhruba 51 MWh, což při současných cenách představuje částku více než 300 tisíc korun ročně. Do konce roku ještě vyměníme osvětlení u většiny přechodů, která jsou energeticky nejnáročnější. Jen touto změnou uspoříme dalších 28 MWh,“ upřesnila Zdeňka Schreibová.

Výměna svítidel bude pokračovat hned v lednu 2023. Na řadu přijde 550 světelných bodů, a to v celém Janově a dalších částech Nového Boru - na Hřebence, sídlišti Rumburských hrdinů, v ulicích Skalická, Bezručova, Brigádníků, Mařákova a Dvořákova. S financováním této části modernizace veřejného osvětlení městu pomůže dotace z ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 3,4 milionů korun. „Touto výměnou ušetříme v rozpočtu další milion korun ročně,“ doplnil Jaromír Dvořák.

Protože ČEZ Distribuce bude i v příštím roce pokračovat v překládání vrchního vedení do země, město postaví nové veřejné osvětlení v ulicích Liberecká, Nerudova, Vančurova, Mánesova a Štursova. V roce 2024/25 pak bude investovat do veřejného osvětlení ještě v ulicích Komenského, Na Slovance, Lužická a Jungmannova. Kromě toho město plánuje výměnu další tisícovku svítidel. Tu bude realizovat v závislosti na získání dotace, o níž bude příští rok žádat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…