Nový Bor: Opravené náměstí Míru se otevře na Nový rok

01.12.2017 14:31

Rozsáhlá rekonstrukce náměstí Míru v Novém Boru za 24,6 milionů korun se chýlí ke konci. Dělníci, kteří po pět měsíců opravovali celé prostranství, ho opustí do Mikuláše. Pro veřejnost by se mohlo otevřít 1. ledna při tradiční oslavě příchodu Nového roku spojené s ohňostrojem.

Nový Bor: Opravené náměstí Míru se otevře na Nový rok
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Město začne přebírat dokončenou stavbu od dodavatele sdružení firem SaM Česká Lípa a ZEPS, s.r.o. v pondělí 4. prosince, tedy v předem stanoveném termínu. Protože rekonstrukci náměstí povolovalo několik stavebních úřadů, obecný a speciální, proběhne i kolaudace na etapy. „Nejdříve musí stavební úřad odboru životního prostředí schválit přeložku vodovodu a kanalizace. Stavební úřad se vyjádří k veřejnému osvětlení. Jakmile uběhnou zákonné lhůty u těchto kolaudací, můžeme požádat o kolaudaci samotné plochy náměstí stavební úřad odboru dopravy,“ vysvětluje vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa.

S ohledem na zdlouhavý povinný proces město požádalo o takzvané předčasné užívání díla. „To nám umožní zpřístupnit náměstí pro veřejnost co nejdříve,“ avizuje starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.
Podle Miroslavy Jeništy by měli pracovníci stavebního úřadu odboru dopravy provést v polovině prosince místní šetření a na jeho základě ještě před Vánoci rozhodnout. „Předpokládáme, že by nic nemělo bránit tomu, aby na náměstí proběhly 1. ledna oslavy příchodu nového roku,“ říká Miroslav Jeništa.

Město Nový Bor na revitalizaci historického jádra pracuje několik posledních let. V předchozích etapách změnil podobu parčík před radnicí, Kalinova ulice nebo lokalita před tzv. Lužickými domky. Novou tvář nyní získalo centrální náměstí Míru. V současnosti probíhají dokončovací práce, je osazená větší část mobiliáře, zasazené stromy. Kvůli zpoždění dodávky veřejného osvětlení ze strany výrobce, budou na náměstí dočasně náhradní lampy. „Vzhledem k požadavkům Národního památkového úřadu na historizující styl veřejného osvětlení, které musí být stejné jako v předchozích etapách obnovy historického centra města, jsme ani nemohli oslovit jiného výrobce,“ podotýká Jaromír Dvořák. Jako poslední by měl na náměstí přibýt umělecký prvek evokující otevřenou sklářskou rotační formu podle návrhu pražských architektek Gabriely Králové a Lucie Chroustové, v polovině března příštího roku.

Cenu za rekonstrukci centrální plochy náměstí o velikosti 5 000 m² snížila veřejná soutěž z odhadovaných 28,5 milionů korun na 26,4 milionů korun. „Vyvinuli jsme tlak na dodavatele a podařilo se nám cenu srazit o dalších zhruba 1,8 milionu korun na konečných 24,6 milionů korun,“ upřesňuje Jaromír Dvořák. Největší částka (15,9 mil.) připadla na obnovu komunikací, kdy se mimo jiné vyměnilo na 2 kilometry obrubníků, nebo sítí a rozvodů (4,3 mil.). Nezanedbatelná suma šla na veřejné osvětlení (4,2 mil.).

Nový Bor rekonstrukci financuje prostřednictvím úvěru ve výši 25 milionů korun. „Na předchozí etapy revitalizace jsme zvládli našetřit z vlastního rozpočtu. Nyní ale byla investice vysoká, vzali jsme si proto investiční úvěr na dobu 7 let bez závazku jej vyčerpat celý a s možností předčasného splacení bez poplatků,“ dodává místostarostka Nového Boru Stanislava Silná.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…