Nový Bor: Ptačí chřipka - Část Novoborska je v uzavřeném pásmu

05.01.2023 21:21 | Tisková zpráva

V důsledku potvrzeného výskytu vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1 v malochovu ve Velké Bukovině na Děčínsku vymezili veterinární inspektoři uzavřená pásma. Ta zasahují do části Novoborska a Českolipska, pro něž Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj vydala mimořádné opatření s okamžitou platností od středy 4. 1. 2023. Na Novoborsku se týká chovatelů drůbeže pod širým nebem v k.ú. Kamenický Šenov, Prácheň, Dolní a Horní Prysk, Okrouhlá a Skalice u České Lípy.

Nový Bor: Ptačí chřipka - Část Novoborska je v uzavřeném pásmu
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Mezi povinnosti chovatelů mimo jiné patří zajistit umístění ptáků do uzavřených prostor. Pokud to není možné, musí omezit venkovní prostory do nichž má drůbež přístup a v maximální míře minimalizovat kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky. Je rovněž třeba, aby chov pravidelně kontrolovali, zda se nezvyšuje nemocnost nebo úhyny, popř. významně nepoklesla produkce. Jakékoliv změny okamžitě ohlásit krajským veterinářům na krizové lince 720 995 207.

Mezi další důležité povinnosti patří používání dezinfekčních prostředků při vstupu a výstupu z chovu nebo hospodářství, a to nejen u všech osob, ale také u dopravních prostředků. Chovatelé by měli vést záznamy o osobách, které chov navštěvují.

V uzavřených pásmech platí zákaz přemisťování (včetně nákupu, prodeje, darování, apod.) chovaných ptáků z/do chovů nebo hospodářství.

Pravidly se řídí také přeprava zvířat v uzavřeném pásmu. Ta musí proběhnout bez zastávky a vykládky ve vymezené oblasti.

Chovatelé musí rovněž nejpozději do úterý 10. 1. 2023 vyplnit sčítací list a předat jej obci, která je povinna provést soupis všech chovů na svém území.

Veškeré povinnosti pro chovatele a dotčené obce jsou podrobně uvedeny v Mimořádném veterinární opatření Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…