Nový Bor: Sklářské sympozium IGS 2021 slibuje zážitkový maraton

26.09.2021 12:47

Nejen na sklo ale i na zábavu bude opět lákat Mezinárodní sklářské sympozium IGS 2021, jehož 14. ročník pořádá město Nový Bor a Sklářské muzeum Nový Bor od čtvrtka 30. září do neděle 3. října ve spolupráci s místními sklářskými firmami a školami.

Nový Bor: Sklářské sympozium IGS 2021 slibuje zážitkový maraton
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Kromě možnosti vidět přímo při práci proslulé domácí i světové výtvarníky a designéry, sklářské sympozium přinese také bohatý doprovodný program. 

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

„Pro sympozium je sice stěžejní sklářská tvorba, ale naším cílem bylo připravit pro účastníky, hosty i veřejnost takový program, aby si z města skla odváželi nezapomenutelné zážitky. Věřím, že celá akce bude pro město prvním významným krokem k běžnému životu po pandemické krizi,“ řekl ředitel IGS a starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Zážitkový maraton odstartuje Glass Circus ve sklárně Novotný Glass v pátek 1. října, večer se pak mohou všichni pobavit na akci Kolektiv by Night Vol. 4, která IGS programově provází již od roku 2012.

V sobotu 2. října budou už od rána otevřené hutě, ateliéry, galerie, muzea, sklářské školy i firemní prodejny v Novém Boru a okolí, které leží na Skleněné cestě. Za nevšední podívanou po sklářských provozech v Lindavě, Kunraticích u Cvikova, na Polevsku, ve Skalici u České Lípy či Kamenickém Šenově se mohou lidé vydat jak po vlastní ose, tak využít speciální autobusy IGS. Ty budou vyjíždět ze zastávky ve Smetanově ulici. Plánek Skleněné cesty, který zahrnuje všechny otevřené subjekty spojené se sklářskou výrobou, řemeslem a uměním, si mohou zájemci vyzvednout v novoborském Sklářském muzeu. Ke stažení je pak na webových stránkách sympozia (www.igsympozium.cz) a města (www.novy-bor.cz).

Centrem zábavy bude od dopoledních hodin až do noci náměstí Míru, které obsadí Sklářské slavnosti. Nabídnou pohádkové a hudební představení pro děti, vystoupení dixielandu Ajeto Band nebo Cigan Tour Báry Hrzánové. Jejich součástí bude řemeslný sklářských trh, probíhat budou i ukázky sklářských technik. Na slavnosti od 19 hodin naváže slavnostní závěrečné setkání pořadatelů, účastníků a partnerů IGS. Lidé se mohou těšit na koncert Monkey Business, Anety Langerové, na ohňovou show v divadelním představení Pták Ohnivák v podání Teatro Comico. Večer pak uzavře ojedinělý audiovizuální projekt Purgatio v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Tečkou za 14. ročníkem IGS bude slavnostní vernisáž výstavy výsledků tvorby umělců v průběhu sympozia, která proběhne v novoborském Sklářském muzeu v neděli 3. října. Prestižní výstavu skleněných exponátů si budou moci zájemci prohlédnout až do jara 2022.

Za sklem se ale mohou lidé vydat o víkendu 2. a 3. října po celém Libereckém kraji. V rámci Víkendu Křišťálového údolí bude mít otevřeno přes 40 bižuterních šperkařských ateliérů, sklářských hutí, muzeí a škol na severu Čech.

Tradici Mezinárodního sklářského sympozia položila novoborská sklárna Crystalex. Ta v roce 1982 poprvé pozvala do svých provozů výtvarníky a designéry z celého světa, aby za asistence místních sklářů zrealizovali své nápady. V tříletých intervalech se v Novém Boru scházejí čeští a zahraniční špičkoví sklářští výtvarníci doposud. Před zraky odborné i laické veřejnosti společně se sklářskými řemeslníky předvádí své umění. V průběhu let zavítaly na sympozia stovky umělců a řada z nich se opakovaně vrací. Mezinárodní sklářské sympozium se stalo světovým unikátem, prestižní záležitostí, symbolem setkávání, tvůrčí práce a nových možností práce se sklem. Pořadatelství se od roku 2009 ujalo město Nový Bor. To si jako hlavní pořadatel od setkání výtvarníků z celého světa slibuje, že bude pro celý svět signálem, že Nový Bor je místem, kde sklářská výroba a umění jsou stále živým, vůdčím a originálním fenoménem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…