Nový Bor: Vydejte se na Jedlovou s Českým rozhlasem Sever

10.04.2022 19:03 | Tisková zpráva

Rozhlédnout se z výšky po krajině, projít se krásnou přírodou a nakonec si dát dobrého buřta může každý, kdo se s Českým rozhlasem Sever vydá už na 3. ročník pochodu na rozhlednu Jedlová. Akce proběhne v sobotu 23. dubna.

Nový Bor: Vydejte se na Jedlovou s Českým rozhlasem Sever
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Severočeští rozhlasáci připravili opět dvě trasy, z nichž jedna je úplně nová. Obě startují z místní železniční stanice mezi 9.30 až 10.30 hod. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

První šestikilometrová trasa povede z nádraží k rozcestníku Tolštejnské cesty. Kdo si chce výlet opravdu užít, může odsud vyrazit po cyklostezce, která nás nejdříve dovede k hradu Tolštejn. Odtud se pak po červené značce dostaneme na rozhlednu Jedlová. Pokud preferujeme kratší trasu, z rozcestníku Tolštejnská cesta můžeme jít po zelené na rozcestí u Ranče a dál po červené na Jedlovou horu.

Druhá trasa je časově náročnější a obnáší něco přes osm kilometrů. „Hned na prvním rozcestníku se dejte doprava do kopce. Cesta je značená zelenou i žlutou a dovede Vás až k Třípanskému sloupu. Stále pokračujte po zelené směrem na Stožecké sedlo. Minete vrcholek Konopáč s historickým bunkrem, vyhlídku Sofie, až dojdete na Stožecký hřbet. Tady odbočíte vlevo po modré i zelené značce. Cesta vás dovede až k nově vybudované lávce Cozrovka, která přemosťuje hlavní silnici ke Svoru. Je to krásné místo s výhledy na dominanty Českého Švýcarska. Určitě stojí za to se tu chvilku zastavit a udělat pár fotek. Na druhé straně najdete i místo na svačinku. Odtud pak vede takzvaná nová cesta. Je to vlastně oranžově značená cyklostezka. Využijeme jí a půjdeme po ní až k místu, kde se říká Na Milíři. Cestou se nabízejí úchvatné pohledy na Jedlovou horu, hrad Tolštejn i samotný Jiřetín pod Jedlovou. Na Milíři se pustíte po červené dolů doleva z kopce. Po dlouhém sestupu dojdete až k hlavní silnici a na druhé straně pak narazíte na žlutou značku. Ta vás přes Lesné dovede do Jiřetína pod Jedlovou,“ popisuje cestu moderátor Českého rozhlasu Sever Petr Beran.

Obě trasy končí ve sportovním areálu Jiřetín pod Jedlovou. Na všechny účastníky zde čeká nejen zasloužený buřtík zdarma, ale také country kapela. „Oba ročníky pochodu se velice vydařily a zúčastnily se jich stovky nadšených turistů, z nichž se také rekrutují naši posluchači. Výlet na rozhlednu je ideální způsob, jak alespoň na chvíli zapomenout na stres, který nyní většina z nás prožívá,“ uzavírá ředitel Českého rozhlasu Sever Milan Knotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Vedení města se sešlo s úspěšným hokejovým týmem AZ Havířov

16:31 Havířov: Vedení města se sešlo s úspěšným hokejovým týmem AZ Havířov

Poděkovat a příjemně si popovídat, to byl hlavní důvod setkání, které iniciovalo vedení města Havířo…