Nový Bor: Zavlažovací sukýnky nestačily na záchranu lip na náměstí

28.04.2022 16:48 | Tisková zpráva

Odborná firma v nejbližších dnech pokácí dvě téměř stoleté lípy na náměstí Míru v Novém Boru. Stromy poškodilo extrémní léto před čtyřmi lety natolik, že jim už nepomohla ani následná speciální péče prostřednictvím tzv. zavlažovacích sukýnek. Město na jejich místo vysadí javory, které by podle arboristy měly bez potíží snášet specifické podmínky na náměstí.

Nový Bor: Zavlažovací sukýnky nestačily na záchranu lip na náměstí
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Podařilo se nám koupit dva vzrostlé javory, které vyrůstaly v blízkosti Lužických hor. Jsou tak zvyklé na místní klima a mělo by se jim u nás dobře dařit,“ řekla vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová.

Lípy na náměstí Míru se město snažilo udržet při životě od roku 2018, kdy se na nich podepsalo extrémně suché a horké léto. I když je pracovníci technické správy tehdy pravidelně zalévali, stromy usychaly a předčasně opadaly. Od roku 2019 lípy před létem oblékaly takzvané zavlažovací sukýnky – čtyři vaky o objemu 90 litrů, z nichž se zálivka obohacená o hnojivo postupně uvolňovala. Prošly také radikálním bezpečnostním ořezem, při němž se odstranily suché větve. „Lípy sice díky péči částečně obrazily, ale jejich poškození je tak rozsáhlé, že znalec v oboru doporučil kvůli bezpečnosti jejich pokácení,“ vysvětlila Zdeňka Schreibová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…