Nový Bor rozmístil po městě nádoby na použitý kuchyňský olej

18.06.2022 7:29 | Tisková zpráva

Na deseti místech v Novém Boru přibyly černé popelnice s červeným víkem na použité jedlé oleje a tuky z domácnosti. Novinka lidem usnadní třídění, doposud mohli použité oleje odvážet pouze do sběrného dvora ve Wolkerově ulici.

Nový Bor rozmístil po městě nádoby na použitý kuchyňský olej
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Stále se snažíme zjednodušit občanům třídění odpadu na jednotlivé suroviny, protože za tři roky musíme podle zákona vytřídit nejméně 60 % komunálního odpadu a o pět let později již na skládku neuložíme žádný využitelný odpad. Vedle toho se každoročně zvyšuje poplatek za skládkovné čím dál nižšího množství komunálního odpadu. Proto dnes platí, že čím více lidí třídí, tím nám pomáhají ještě nějakou dobu udržet poplatek za popelnice v přijatelné výši, a to i přes rostoucí výdaje města za likvidaci odpadu,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. 

Nové sběrné nádoby jsou umístěné na stanovištích na tříděný odpad v ulici Jiráskova, V Parku, Česká, Skalická (u garáží), Gen. Svobody, na křižovatce ulic Liberecká a Rumburských hrdinů a u Penny. Další nádoby jsou v Bukovanech, v Pihelu (u bytovek) a v Janově (nad CO sklady).

Do speciálních nádob mohou lidé odkládat veškeré oleje a tuky z konzerv, ze zeleniny, masa, ryb, salátů, fondue, sýrů či hub nakládaných v oleji, zbytky marinád na grilování, oleje a tuky ze smažení a fritování. „Stačí je přelít do neporušených plastových lahví a pevně uzavřené vyhodit do uzamčených popelnic otvorem ve víku. Ideální je, když jsou lahve zcela naplněné. Prosíme občany, aby nepoužívali skleněné obaly, které se při vhození do popelnice rozbíjejí,“ upřesnila Šárka Vlková z technické správy města.

Do nádob nepatří motorové, hydraulické, mazací a jiné průmyslové oleje. Nebezpečný odpad mohou lidé zdarma odevzdávat pouze do sběrného dvora ve Wolkerově ulici. „Sem je možné i nadále odkládat použitý kuchyňský olej,“ doplnila Šárka Vlková.

Za poslední dva roky občané města vytřídili bezmála půl tuny kuchyňských olejů. Jejich tříděním lidé šetří kanalizační potrubí. V řadě domácností se oleje a tuky likvidují tím, že je lidé nalijí do dřezu nebo do WC a postupně tak ucpávají odpadní trubky. Především v panelových domech se pak může stát, že ve spodních bytech může začít vytékat odpadní voda. Oleje mohou také poškodit kanalizační síť a problémy způsobují i v čistírně odpadních vod.

Obyvatelé jedenáctitisícového města mají na 74 místech k dispozici 383 nádob na tříděný odpad. Třídit mohou papír, sklo, plasty, nápojové kartony, drobný elektroodpad, kovy, textil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…