Nový Bor se připravuje na door-to-door. Nakoupí nové popelnice

24.02.2024 11:31 | Tisková zpráva

Město Nový Bor se zapojilo do projektu dobrovolného svazku EKOD a společně požádaly o evropskou dotaci na pořízení nádob na tříděný odpad. Důvodem je plánované zavedení systému door-to-door, který spočívá v přistavení nádob na tříděný odpad přímo k rodinným domům a menším bytovým domům, v Novém Boru od roku 2025.

Nový Bor se připravuje na door-to-door. Nakoupí nové popelnice
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„V případě, že svazek obcí dotaci získá, Nový Bor ze své částí pořídí 600 nádob na plasty a 600 nádob na papír o objemu 240 litrů za zhruba 1,4 milionu korun. Sedmdesát procent nákladů by měla pokrýt dotace z Operačního programu Životní prostředí, zbývající část uhradíme z rozpočtu města,“ uvedla vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová.

Městu Nový Bor ke konci roku 2024 vyprší smlouva na svoz komunálního odpadu, který v současnosti zajišťuje společnost COMPAG CZ. Zastupitelé Nového Boru proto vloni v létě schválili vstup do dobrovolného svazku obcí EKOD, který prostřednictvím své společnosti EKOD Servis zajišťuje svoz odpadu a jeho likvidaci ve spalovně. Město si od tohoto rozhodnutí slibovalo energetické využití odpadu a splnění požadavku legislativy, který od roku 2030 počítá s úplným zákazem skládkování. Především pak úplnou kontrolu nad množstvím svezeného a zlikvidovaného odpadu a také mít možnost spolurozhodovat o investicích ze získaných plateb.

„Protože však jedna z členských obcí blokuje náš vstup do svazku, budeme na jaře soutěžit nového dodavatele klasickou cestou. Jednou z podmínek bude právě zavedení systému door-to-door, který by nám měl pomoci dosáhnout na zákonnou metu 60 % vytříděnosti odpadu v roce 2025,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Zapojení do systému door-to-door bude pro občany dobrovolné a bude vycházet z jejich individuálních žádostí, tak jako je tomu například u hnědých popelnic na bioodpad. Ostatní druhy odpadu se budou třídit obvyklým způsobem a stávající stanoviště s umístěnými kontejnery zůstanou.

Na provoz obecního systému odpadového hospodářství město dlouhodobě doplácí. V roce 2019 byly náklady 11,3 milionu korun a poplatek za odpady 620 korun, město doplácelo dva miliony korun. V roce 2022 se náklady vyšplhaly už na 16,2 milionu korun a při poplatku 700 korun město muselo doplácet 6 milionů korun.

Náklady od letošního roku zvýšil také vládní konsolidační balíček, který odvoz odpadu přesunul z 15 % DPH do vyšší sazby 21 % DPH.

Nemalou měrou se na nich podílí i zvýšený poplatek za skládkovné, který přinesla platnost nového zákona o odpadech od roku 2021. Do té doby mohly obce ukládat tunu odpadu za 500 korun. Za tuto cenu se nyní smí uložit pouze omezené množství kilogramů na osobu, cokoliv navíc je za podstatně zvýšenou sazbu. Vloni to tak bylo 180 kilogramů na hlavu, skládkovné každého dalšího odpadu vyšlo na 1000 Kč za tunu.

„Vloni každý obyvatel Nového Boru vyprodukoval 260 kilogramů ročně a celkové množství odpadu, které jsme uložili na skládce, bylo zhruba 3 tisíce tun. Za tisíc tun jsme tak museli zaplatit dvojnásobný poplatek za skládkování,“ upřesnila Zdeňka Schreibová.

Letos je množství na osobu ještě nižší, a to 170 kilogramů, skládkovné za každý další odpad vzrostlo na 1250 korun za tunu. V roce 2029 to bude už jen 120 kilogramů na osobu, přičemž skládkovné se navýší na 1850 korun za tunu. Od roku 2025 navíc obce musí vytřídit nejméně 60 procent směsného odpadu. Za nesplnění budou dostávat pokuty.

„Proto jsme museli od letošního roku přistoupit na navýšení poplatku za odpady na 900 korun na osobu. Přestože budou náklady i nadále růst, nechceme více domácnosti zatěžovat. Proto pořídíme dvanáct stovek nových nádob na plasty a papír i v případě neúspěšné žádosti o dotaci. Finanční prostředky na jejich nákup máme připravené v letošním rozpočtu,“ zdůraznil Jaromír Dvořák. 

Svoz tříděného odpadu od domu

  • Tzv. Systém „door-to-door“ umožní obyvatelům třídit přímo v domácnostech od roku 2025.
  • Zapojení do nového systému bude dobrovolné.
  • Nádoby na tříděný odpad poskytne město bezplatně na základě žádosti vlastníkům rodinných domů a obyvatelům malých bytových domů (stejný princip jako u nádob na bioodpad). Po pěti letech je lidé získají do svého vlastnictví.
  • Popelnice se žlutými rámečky budou určené na plasty a kovy, s modrými pak na papír (viz fotografie níže).
  • Ve městech či obcích, které tento systém již využívají, razantně pokleslo množství směsného odpadu a zároveň se navýšilo množství vytříděných surovin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…