Nový Bor vydal zákaz odběru povrchových vod

23.05.2020 13:49

Pro Novoborsko byl vyhlášený zákaz odběru povrchových vod.

Nový Bor vydal zákaz odběru povrchových vod
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Nový Bor vydal zákaz odběru povrchových vod v celém správním území obce s rozšířenou působností. Platit bude od středy 27. května 2020 do odvolání. K vydání nařízení přistoupili pracovníci odboru životního prostředí MěÚ Nový Bor kvůli přetrvávajícímu suchu, které zapříčinilo kritické snížení průtoků ve vodních tocích.

Podle vedoucí odboru životního prostředí Jitky Kopčákové vodu nelze odebírat zejména z Boberského potoka, Rousínovského potoka, Svitávky a Šporky. „Nařízení platí pro celé jejich úseky na území ORP Nový Bor,“ zdůraznila Jitka Kopčáková s tím, že nízké průtoky v uvedených tocích mohou ohrožovat vodní živočichy. „Upozorňujeme proto právnické a fyzické osoby, že je s ohledem na zákaz nutné dodržovat minimální zůstatkové průtoky,“ doplnila Jitka Kopčáková.

Voda z toků se nesmí odebírat např. na zalévání zahrad a sportovišť, napouštění bazénů, zásobování užitkovou vodou objektů a pozemků ve vlastnictví občanů, či třeba na mytí motorových vozidel. Vodu ze studní by pak měli lidé využívat zejména pro pitné účely a chod domácnosti.

Zákaz platí do odvolání. „Na základě zkušeností z minulých let předpokládáme, že v uvedených tocích mohou být nízké průtoky do konce roku. Pokud se vodní podmínky zlepší, budeme na to reagovat a zákaz odvoláme,“ doplnila Jitka Kopčáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…