Nový Jičín: Domov Duha projde rozsáhlou rekonstrukcí

22.12.2022 16:59 | Tisková zpráva

Začátkem prosince došlo v Domově Duha za účasti zástupců Moravskoslezského kraje k předání staveniště, kterým byla zahájena komplexní rekonstrukce objektu v Máchově ulici.

Nový Jičín: Domov Duha projde rozsáhlou rekonstrukcí
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Domov Duha zajišťuje seniorskou péči uživatelům v pokročilém věku se sníženou soběstačností. Důvodem rekonstrukce je nevyhovující technický stav budovy. Přístavbou pátého patra a výstavbou zcela nové budovy se navýší kapacita o 30 lůžek. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45032 lidí
Součástí rekonstrukce je i nová spojovací chodba se sousedící budovou na ulici Bezručova. Současných 41 klientů domova se přestěhovalo do náhradních prostor Domova mládeže ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde se o ně starají pracovníci domova Duha.

„Dlouhodobě plánovaná rekonstrukce budovy a spojovací chodby Máchova povede ke kompletním úpravám tohoto objektu, dále k výstavbě objektu nového, který nabídne nová místa pro uživatele trpící onemocněním demence, vybudováním teras a jiných odpočinkových zákoutí včetně venkovních úprav. Od 2. ledna 2023 se intenzivně započne s rekonstrukcí a výstavbou, která je plánovaná na zhruba 15 měsíců,“ uvedla Dana Jančálková, ředitelka Domova Duha.

„Přestože vlastníkem i provozovatelem je Moravskoslezský kraj, Domov Duha je součástí našeho města a slouží obyvatelům Nového Jičína. Jsem moc rád za jakékoli navýšení kapacit v podobných zařízeních jako je Domov Duha, protože kapacity seniorských služeb jsou nedostačující a poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku,“ uvedl starosta města Stanislav Kopecký. „Navíc po rekonstrukci budou mít senioři k dispozici mnohem kvalitnější zázemí,“ doplnil.

Stavba, kterou realizuje firma STRABAG, si vyžádá 211 milionů korun a měla by být dokončena v dubnu 2024. Moravskoslezský kraj získal na tuto akci od státu 35 miliónů korun, zbývajících 171 miliónů pokryje z krajského rozpočtu.

„Chceme našim klientům vytvořit důvěrnější, bezpečnější a příjemnější prostředí. Chceme, aby se v našem domově cítili, jak se říká, jako doma. Nabídneme jim nové bezbariérově dostatečně osvětlené prostory s výraznými orientačními body, odpočinkovými kouty i retro prvky. Senioři budou moci využívat vlastní vybavení, třeba oblíbené křeslo, lampičku, obrazy nebo třeba hrníčky a další nádobí. Chceme, aby zůstali aktivní, byli součástí komunity a měli větší chuť k životu i k péči o sebe. Posílíme tak jejich soběstačnost například při osobní hygieně nebo oblékání. To pozitivně ovlivní jejich zdravotní i psychický stav,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil, který dnes zhotoviteli předal symbolické klíče od stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…