Nový Jičín: Poplatky za odpady a za psy zůstávají stejné

13.12.2017 6:33

Výše poplatků za komunální odpad a za psy zůstává v Novém Jičíně stejná i v roce 2018.

Nový Jičín: Poplatky za odpady a za psy zůstávají stejné
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Zastupitelé odhlasovali, že za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů se bude platit už šestým rokem 552 korun za osobu a rok. Za psa chovaného v rodinném domě to opět bude 300 korun ročně, přičemž senioři hradí jen poloviční sumu, a v bytovém domě je sazba 1000 korun, senioři platí 200 korun.

„Jediná změna nastává pouze u držitelů psa s trvalým pobytem na adrese ohlašovny Městského úřadu Nový Jičín. Tady se sazba zvyšuje z 300 na 1000 korun za psa. Původně byla výše poplatku za psa u lidí s trvalým bydlištěm na radnici shodná jako u občanů, kteří chovají psa v rodinném domě. Nově je totožná jako u psů v bytovém domě,“ uvedla místostarostka Nového Jičína Blanka Faluši. Město každoročně vynakládá na umisťování toulavých psů do útulku v Kopřivnici 280 tisíc korun. Dalších 150 tisíc činí náklady na odklízení psích exkrementů.

Výše poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů mimo jiné vychází z nákladů obce na uvedenou činnost v předešlém roce. „Nový Jičín v roce 2016 vynaložil na odpadové hospodářství více než 19 milionů korun. Na jednoho občana tak vychází částka 800 korun. Rozdíl pokrývá město ze svého rozpočtu,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

V evidenci poplatníků za odpady je 23 755 lidí, majitelů psů registruje úřad 185, z toto asi 50 občanů má uvedenou adresu trvalého bydliště na radnici. Poplatek za psy je i nadále splatný do 31. března daného roku. Částku tisíc korun a vyšší může držitel zvířete uhradit ve dvou stejných splátkách do 31. března a do 30. září, odpady musí občané uhradit do 30. června 2018.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…