Nový Jičín: Radnice se s plynaři dohodla na kompromisu

13.03.2018 8:40

Zástupci novojičínské radnice a společnosti Innogy se dohodli na kompromisu ohledně kácení stromů v blízkosti plynovodů na území města.

Nový Jičín: Radnice se s plynaři dohodla na kompromisu
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

To vloni na podzim, v souladu se zákonem, ohlásila energetická společnost a padnout k zemi mělo 84 vzrostlých dřevin. S tak razantním zásahem do sídlištní zeleně Nový Jičín nesouhlasil, stejně jako občané, kteří na radnici i do Innogy zaslali petici. Zástupci úřadu a Innogy vydali společné prohlášení, které definuje jejich dohodu.

„V polovině loňského října jsme obdrželi oznámení o kácení dřevin. Jednalo se převážně o 40 až 50 let staré stromy v sídlištní zeleni, kde mají velký význam. Proto jsme se společností Innogy vyvolali jednání a jasně deklarovali, že nejsme nakloněni preventivnímu kácení, ale jen tomu, kdy by stromy narušovaly provoz plynové soustavy. Energetická společnost byla našim připomínkám přístupná a výsledek dohody jsme představili ve společném prohlášení,“ řekl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.

V prohlášení je například uvedeno, kolik stromů oproti původnímu návrhu zůstane zachováno, časový harmonogram nutného kácení, možnosti náhradní výsadby a další postup pří údržbě plynovodu a zeleně v budoucnosti. „Po pečlivém zaměření a průzkumu v terénu bylo 84 stromů, původně určených ke kácení, rozděleno do 4 kategorií. Na ty, které se musejí pokácet ihned, pak příští v příštím roce, v roce 2022 a později. Některé pokácené stromy budou také využity jako vánoční stromky. A v další kategorií je 11 stromů, které se podařilo zachránit,“ vysvětlil Syrovátka.

Tento harmonogram umožní radnici získat dostatek času k zajištění náhradní výsadby za vykácené dřeviny. „V budoucnu budeme společně i nadále hledat takové cesty, aby byla zeleň ve městě co nejméně narušena. Například i za pomoci takzvané protikořenící fólie, která umožní sázet nové stromy i blíže než 2 metry od stávajícího plynového vedení,“ dodal místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …