Nový Jičín: Vražné v Poodří nabídne k 200. výročí narození J. G. Mendela jeho oblíbenou husu na hruškách

18.07.2022 14:43 | Tisková zpráva

Ve středu 20. července v 18 hodin se v kostele sv. Petra a Pavla ve Vražném uskuteční koncert, který připomene 200. výročí narození Johanna Gregora Mendela, zdejšího světoznámého rodáka, zakladatele genetiky a objevitele základních zákonů dědičnosti. Tím budou zahájeny oslavy, které ve Vražném vyvrcholí v sobotu 23. července celodenním programem.

Nový Jičín: Vražné v Poodří nabídne k 200. výročí narození J. G. Mendela jeho oblíbenou husu na hruškách
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Na středečním koncertu vystoupí mužské vokální seskupení Sextet +, kostel se rozezní cimbálem a fagotem,“ nastiňuje počátek velkoryse pojatých oslav narození významného rodáka starostka Vražného Gabriela Grzegorzová. „V Mendelově rodném domě v Hynčicích pak budou o den později, ve čtvrtek 21. července, oslavy pokračovat světovou premiérou komorní opery Miloše Štědroně, která je inspirována životem J. G. Mendela. Uvede ji brněnský soubor Ensemble Opera Diversa.“

Stěžejní část oslav se uskuteční v sobotu 23. července. V Rodném domě J. G. Mendela proběhnou komentované prohlídky, díky nimž se návštěvníci dozvědí spoustu zajímavých informací o dětství věhlasného vědce na statku v rodných Hynčicích, připraveny jsou ukázky předení a zpracování různých rostlinných a živočišných materiálů a pod názvem Mendelovský sádrový odlitek se představí restaurátorské centrum Muzea Novojičínska. Příchozí si mohou vyzkoušet tvorbu linorytu s tematickým motivem hrášku, krasopsaní perem a tuší.

Návštěvníci také poprvé uvidí zrestaurovanou křtitelnici v místním kostele. Pro děti jsou připraveny animační programy, kolotoč i divadélko. A od 13. do 17. hodiny se programu ujme Oderská chasa. Ve večerních hodinách se program přesune do sportovního areálu TJ Sokol Vražné, kde v 18 hodin vystoupí Anna Julie Slováčková, v 19.30 hodin oderská kapela HC3 a od 21.15 hodin bude stage patřit skupině Tata Bojs. Ve 23 hodin oslavy vyvrcholí ohňostrojem, po němž bude následovat diskotéka.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

„Dvousté výročí narození našeho světově proslulého rodáka pro nás bylo velkým impulsem. Nezaměřili jsme se jen na jeho dům, kde se nachází muzeum, ale také na zahradu a okolí. Postupně vznikaly studie nové expozice, ke které je již také připravena projektová dokumentace, i celého objektu, zahrady a dvora. Proměna v realitu je ale velmi finančně náročná, nad možnosti rozpočtu obce. Budeme muset najít vhodné zdroje financování,“ konstatuje starostka Gabriela Grzegorzová a dodává, že na přípravách oslav obec spolupracovala s mnoha významnými partnery, k nimž patří například Moravskoslezský kraj, Národní zemědělské muzeum, Festival Mendel, Mendelova univerzita.

A přímo na místě se představí také Ostravská univerzita. „Na podzim společně se členy ČSOP Studénka vysadíme 200 hrušní starých odrůd. Inspirací k výsadbě je recept husa na hruškách, který měl Mendel rád. Tuto specialitu si budou moci návštěvníci vychutnat během sobotních oslav,“ prozrazuje Gabriela Grzegorzová s tím, že oslavy sobotou nekončí. „V neděli se opět vrátíme do kostela sv. Petra a Pavla ve Vražném, kde bude mši svatou celebrovat biskup Martin David,“ uzavírá.

Pavlína Ambrosch, ředitelka Turistické oblasti Poodří, k tomu dodává: „Budu ráda, když se na zmíněné plánované projekty podaří zajistit potřebné finanční prostředky a bude tak možné tyto fantastické studie co nejdřív zrealizovat. Myslím, že vědec, kterého uznává celý svět, si to zaslouží! I proto mě těší, že výročí narození J. G. Mendela je věnována pozornost nejen u nás, ve Vražném, ale i na mnoha dalších místech republiky, s nimiž jsou život a práce tohoto génia spojeny. Věřím, že jde o počin, který se pozitivně odrazí v rostoucím zájmu turistů o Poodří, k jehož turisticky přitažlivým magnetům Mendelův rodný dům patří už teď.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…