Nový Jičín třídí od března i gastroodpad

05.03.2022 21:17 | Tisková zpráva

V úterý 1. března odstartoval pilotní testovací projekt, díky kterému občané mohou třídit další komoditu – gastroodpad, tedy zbytky z kuchyně.

Nový Jičín třídí od března i gastroodpad
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Jde o další krok, díky němuž můžeme z nádob na směsný odpad vytřídit velkou část obsahu. Při loňské fyzické analýze odpadu, při které jsme přebírali směsný odpad na vytřiditelné složky, nám vyšlo, že gastroodpad z něj tvoří celkem 18 %. Na skládku tak díky samostatnému sběru nebude vyvážena další složka, která má smysluplné využití,“ uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka, který potvrdil, že Nový Jičín je jedno z prvních měst v republice, které se do třídění gastroodpadu pouští.

Jak mají lidé při třídění postupovat? „Gastroodpad, konkrétně například zbytky nedojedených jídel, ovoce a zeleniny nebo i sedliny kávy a čaje, mohou občané vkládat nejlépe do sáčku, který pevně zavážou tak, aby z něj neunikal obsah. Tento sáček umístí do hnědé nádoby s označením GASTROODPAD, kterou najdou ve svém okolí. Nádoby, které jsou opatřeny víkem s těsněním a budou vyváženy vždy jednou týdně, takže zápachu se občané nemusí obávat,“ vysvětlila vedoucí Odboru životního prostředí Eva Bártková.

Společnost Energy Financial Group (EFG) a její bioplynová stanice EFG Rapotín BPS, kam bioodpad poputuje k dalšímu zpracování, naloží celou nádobu a vždy ji vymění za čistou. V bioplynové stanici se bude tento dosud nevyužívaný odpad zpracovávat na zelenou elektřinu, teplo a biometan.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

„Rádi bychom občany požádali o maximální spolupráci v tomto novém projektu. Pomůžou tím nejen životnímu prostředí, ale i městu, které má šanci s ohledem na stále se zvyšující poplatky za skládkování ušetřit v odpadovém hospodářství nemalé peníze,“ apeloval místostarosta.

V březnovém vydání zpravodaje všichni občané obdrželi leták, ve kterém je podrobně popsáno, co do gastroodpadu patří nebo naopak nepatří, jak gastroodpad ukládat a také lokality, ve kterých budou popelnice rozmístěny. Jsou zde i kontakty, kam lze nahlásit, že nádoba je přeplněná nebo že je kolem ní nepořádek. Leták najdete ke stažení i pod článkem.

Mapu kontejnerů na tříděný odpad naleznete také na našem mapovém portálu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…