O rybníky na Americe se postarají Lesy města Písku

02.02.2019 9:31

Rybníky na Americe by v budoucnu měly více sloužit k rekreačním účelům, takové plány má vedení města Písku. Radní na svém lednovém zasedání schválili ukončení pronájmu rybníků Beran, Tichávek a Trubka místní organizaci Českého rybářského svazu, na podzim se tak stane i u čtvrtého rybníku Bašta.

O rybníky na Americe se postarají Lesy města Písku
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Na rybnících dosud hospodařili rybáři, kteří je využívali jako chovné nádrže pro rybí násadu. „Amerika je frekventované výletní místo. Hlavně v letních měsících město řešilo řadu stížností na vodu v tamních rybnících, která zahnívala. Nádrže byly zarostlé a z velké části pokryté řasou, celkově nevypadaly dobře,“ přibližuje stav v uplynulých letech Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí.

V příštím období by se chov ryb měl podstatně zredukovat. „Chtěli bychom lokalitu U Vodáka zatraktivnit, rybníky časem nechat vyčistit a zpřístupnit je tak, aby mohly být využívány i k rekreaci a příležitostnému koupání. To všechno ale se zřetelem na přírodu,“ říká místostarosta Ondřej Veselý

Biotop kolem kaskády rybníků je velmi rozmanitý, žijí zde i kriticky ohrožené druhy obojživelníků, ostatně „zpěv“ žab je pro lokalitu typický. Město na jejich ochranu při jarní migraci nechalo v uplynulých letech zbudovat zábrany podél silnice. Díky tomu se zde populace obojživelníků výrazně rozrostla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…