Občané Zlína si připomněli 17. listopad

18.11.2015 12:32

Zlín si včera připomněl šestadvacáté výročí Dne boje za svobodu a demokracii. Svátečního shromádění na náměstí Míru před radnicí se zúčastnilo kolem dvou set lidí z řad veřejnosti, studentů, zástupců radnice, sokolské obce a dalších zlínských spolků. Slavnostního projevu u pomníku Obětem totality se ujal primátor města Zlína Miroslav Adámek. V něm v úvodu připomněl zásadní pozitivní změny, které naší společnosti přinesl 17. listopad 1989.

Občané Zlína si připomněli 17. listopad
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Sametová revoluce změnila naše životy, životy našich dětí, stát, naše postavení v Evropě i v celém světě. A pořád tvrdím, že k lepšímu, i přes různé problémy, které svoboda přináší. Opravdu si važme toho, jak nyní žijeme, že můžeme říkat nahlas své názory, cestovat po světě a sledovat a číst, co nás napadne. To vše se zrodilo před 26 lety. A nejsou to věci tak samozřejmé, jak by se nám mohlo zdát,“ zdůraznil primátor Miroslav Adámek.

Ve své řeči také apeloval na všechny, kteří vychovávají novou generaci, která už vyrůstá v demokratických poměrech a sametová revoluce je pro ni již jen dějepisným pojmem.

„Znovu prosím rozveďte v rodinách a školách debatu o tom, že svoboda a demokracie nejsou abstraktní pojmy, a že si je bez práce a obhajoby – a dokonce bez osobních obětí - nezasloužíme. Bohužel, ve světle událostí v Paříži, na Ukrajině, v Sýrii, předtím v Madridu, to budou děti lépe chápat. Vždy bude záležet na nás všech, zda bude naše vlast stále tak příjemným místem pro život,“ sdělil primátor.

Po zaznění státní hymny primátor města Miroslav Adámek všem přítomným poděkoval za společnou vzpomínku na 17. listopad a zároveň za podporu nejzákladnějších hodnot evropských zemí.

V závěru slavnostního shromáždění pietní místo rozzářily svíčky, které lidé přicházeli spontánně zapalovat za všechny oběti válek a teroristických činů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

10:23 Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

Rozšíření sportovního areálu se dočkají obyvatelé Černic. Osmý městský obvod tam ve spolupráci s měs…